DZ potrdil novelo zakona za pomoč gospodarstvu

ByMiha Kovač

23. aprila, 2024 , , ,
Foto: Pixabay

DZ potrdil novelo zakona za pomoč gospodarstvu

Državni zbor je soglasno potrdil novelo zakona, ki je namenjena omilitvi posledic energetske krize. Novela predvideva podaljšanje roka za izplačilo zadržanih sredstev in prilagajanje določb glede financiranja Slovenskega podjetniškega sklada.

Z novelo zakona se rok za izplačilo zadržanih sredstev, ki znašajo 20 odstotkov odobrenih pomoči, podaljša iz konca februarja na konec avgusta. Ta prilagoditev je bila nujna zaradi počasnega prenosa podatkov med prodajalci elektrike in elektrodistributerji, pojasnjuje državni sekretar Dejan Židan: “Ta temelji na podatkih od prodajalcev elektrike in elektrodistributerjev, ker pa je prenos podatkov počasnejši, se rok podaljšuje, tako da bo ta izvedena v celoti in pravilno.”

Poleg tega so sredstva za Slovenski podjetniški sklad zagotovljena v višini 10 milijonov evrov za leti 2023 in 2024, kar odpravlja prejšnje neskladje med zakonom in njegovim namenom.

Predstavniki koalicije so poudarili, da vlada hitro in učinkovito reagira na krize in se prilagaja potrebam gospodarstva in prebivalstva. “Jasno je, da pomoč tako velikega obsega in pri tako velikem številu upravičencev ne more potekati brez zapletov, zlasti ker vse poteka v strogo odmerjenih okvirih dovoljenih državnih pomoči po pravilih EU,” je dodala Bojana Muršič iz SD.

V opozicijski SDS so izrazili skrb zaradi zamika roka, ki lahko vpliva na načrtovanje podjetij, medtem ko je Franc Rosec izpostavil, da je bilo že 80 odstotkov subvencij izplačanih, a so bile ocene dejanskega stanja višje, kar zahteva dodaten čas za preverbo. V NSi so kritizirali vlado za neupoštevanje njihovih opozoril, ki bi, po mnenju Jožefa Horvata, lahko preprečila potrebo po noveli: “Če bi predlagatelj konec leta 2022 vsaj malo prisluhnil našim opozorilom, novela ne bi bila potrebna, pomoč gospodarstvu pa bi bila učinkovitejša.”

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: Pixabay