DZ: Razprava o noveli zakona o zdravniški službi prestavljena

Valentina Prevolnik Rupel [Foto: Vlada RS X]

DZ: Razprava o noveli zakona o zdravniški službi prestavljena

V Državnem zboru (DZ) so poslanci s 45 glasovi za in brez nasprotovanj odložili razpravo in glasovanje o predlogu novele zakona o zdravniški službi. Za to odločitev so glasovali člani koalicijskih strank Svoboda, SD in Levica, ki so predlog tudi vložili, medtem ko so se poslanci opozicijskih strank SDS in NSi vzdržali glasovanja ali pa se seje niso udeležili.

Prestavitev obravnave predloga je bila utemeljena z željo koalicije, da se dodatno preučijo vse podane pripombe in na njihovi osnovi vložijo morebitna dodatna dopolnila. Borut Sajovic, vodja poslanske skupine Svoboda, je pojasnil, da koalicija želi zagotoviti celovito obravnavo vseh predloženih mnenj in predlogov.

Kljub ugibanjem o možni povezanosti odložitve z mediacijo med vlado in zdravniškim sindikatom Fides, so tako Sajovic kot ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel zanikala neposredno vzročno povezavo. Ministrica je poudarila, da je cilj podrobno preučiti vse pripombe in na tej osnovi oblikovati koristne amandmaje.

Opozicija je na drugi strani izrazila kritiko do predloga prestavitve. Jelka Godec, vodja poslanske skupine SDS, je pred glasovanjem izpostavila, da bi bilo bolj primerno predlog zavrniti namesto odlašati z odločanjem. Kritična je bila do vlade Roberta Goloba, očitajoč ji pomanjkanje napredka na področju zdravstva od začetka njenega mandata. Po mnenju SDS predlog novele zakona kaže na neodločnost in nedorečenost vladnih politik na področju zdravstva.

NSi: Zakon bi moral biti umaknjen

Tudi po oceni NSi bi moral biti zakon umaknjen. Menijo namreč, da je škodljiv, je na seji povedal vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj. “Ta zakon je napad na zdravnike. Namesto da bi se vlada v svojem dosedanjem mandatu posvetila bolnikom, uporabnikom in zaposlenim v zdravstvenem sistemu, se ukvarja predvsem sama s sabo, z menjavanje ministrov in tako naprej,” je bil kritičen.

“V življenju velja, da roka, ki pomaga in išče rešitve, naredi več dobrega kot usta, ki politizirajo in pa kritizirajo,” pa je na očitke opozicije odgovoril Sajovic. Ob tem je dejal, da je nenavadno, da “stavke, predvsem najdaljše, potekajo le v času levosredinskih vlad”.

Spremembe, ki jih je v noveli zakona o zdravniški službi predlagala vlada, sicer večinoma sledijo vladnemu odloku, ki ga Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides izpodbija na ustavnem sodišču. Po predlogu bi morali zdravniki med stavko med drugim opravljati tudi triažne preglede na primarni, sekundarni in terciarni ravni zdravstvene dejavnosti, pa tudi vse zdravstvene storitve s stopnjo zelo hitro.

Fides sicer danes vstopa v 12. teden stavke. Sindikat zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom po tistem, ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov. Mediacija med stranema se je začela prejšnji teden. Ministrica Prevolnik Rupel je danes potrdila, da se rok za zaključek mediacije izteče v četrtek.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Vlada RS X