ECB: dvig obrestnih mer za 50 bazičnih točk v marcu je sklenjena zadeva, za maj in junij še nedoločeno

Evropska centralna banka (ECB) bo obrestno mero za depozite, dvignila vsaj še dvakrat. Terminalsko obrestno mero bo tako v drugem četrtletju povišala na 3,25 odstotka. Velika večina ekonomistov, ki jih je anketiral Reuters meni, da je tveganje še višje.

Predsednica ECB Christine Lagarde je na tiskovni konferenci dejala, da bo Centralna banka v območju evra k obrestni meri za depozite dodala 50 bazičnih točk.

ECB bo z nadaljnjim dvigom za 25 bazičnih točk v naslednjem četrtletju sledila potezi v marcu. Za končne depozite to pomeni 3,25 odstotno obrestno mero in 3,75 odstotno obrestno mero refinanciranja.

Koncu ciklov zaostrovanja se bližata tudi Ameriška centralna banka Federal Reserve in Bank of England.

Pierre Wunsch, vodja Nacionalne banke Belgije in član Sveta ECB, je v začetku tega meseca dejal, da bi dvigi obrestnih mer lahko presegli pričakovanja trga. Obrestno mero za končne depozite trgi trenutno določajo pri  3,50 odstotka.

V 20 državah, ki uporabljajo evro, je inflacija prejšnji mesec z 9,2 odstotka v decembru, padla na letno stopnjo 8,5 odstotka. 

Glede na vrsto pozitivnih dogodkov v zadnjih mesecih bi lahko inflacija padla hitreje, kot se je mislilo prej, je dejal oblikovalec politike ECB in guverner centralne banke Španije Pablo Hernandez de Cos.


Potrošniki so kljub naraščajočim stroškom še naprej še naprej trošili. Gospodarstvo pa se je v zadnjem četrtletju povečalo za 0,1 odstotka. 

Letos naj bi se bruto domači proizvod preden se bo rast leta 2024 pospešila na 1,2 odstotka, povečal za 0,4 odstotka.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Letna inflacija v ZDA se je v začetku leta nekoliko umirila

Letna inflacija v ZDA se je januarja nekoliko upočasnila, so pokazali današnji podatki ameriške vlade. Podatki nakazujejo zaustavitev trenda opaznega upočasnjevanja rasti cen od jeseni lani. Letna stopnja inflacije se je januarja tako znižala na 6,4 odstotka, kar je najnižja raven po oktobru 2021, kažejo podatki tamkajšnjega Ministrstva za delo.

Decembra lani je inflacija znašala 6,5 ​​odstotka, novembra 7,1 odstotka, oktobra pa 7,7 odstotka. Na vrhuncu je bil junija lani, ko je dosegel 9,1 odstotka, kar je najvišja raven po novembru 1981… več tukaj.