ECB prvič po letu dni ni dvignila obrestnih mer

ByAna Koren

26. oktobra, 2023 , ,
Denar, evro [Foto: Freepik]

ECB prvič po letu dni ni dvignila obrestnih mer

Evropska centralna banka (ECB) je danes sprejela pomembno odločitev. Prvič po več kot letu dni je namreč ohranila obrestne mere v območju evra na sedanji ravni. ECB je tudi ugotovila, da je s svojo restriktivno denarno politiko uspešno zajezila povpraševanje ter zagotovila pogoje za zmanjšanje inflacije.

Kot del svojih ukrepov je ECB potrdila obrestno mero za banke refinancerke v višini 4,5 odstotka in obrestno mero za čezmerne banke v višini 4,0 odstotka. Poslovne banke bodo za posojila čez noč še naprej plačevale 4,75-odstotno obrestno mero.

Julija lani je ECB sprožila cikel zaostrovanja denarne politike v prizadevanju za zajezitev inflacije in do septembra letos zvišala obrestne mere za impresivnih 4,5 odstotne točke. Vendar pa so na septembrskem zasedanju nakazali, da se cikel morda bliža koncu, saj se je povpraševanje ustavilo in gospodarska rast v evroobmočju upočasnila.

Pričakujejo, da bo inflacija še rasla

Iz ECB sporočili, da novi podatki “načeloma” potrjujejo septembrsko oceno, po kateri bi se inflacija leta 2025 znižala na 2,1 odstotka in se približala ciljni ravni dva odstotka. Kljub temu še vedno obstaja pričakovanje, da bo inflacija vztrajala na previsoki ravni. Domači cenovni pritiski so še vedno močni, vendar se je inflacija v septembru močno znižala zaradi visoke primerjalne osnove iz preteklega leta.

ECB je z dvigom obrestnih mer močno vplivala na pogoje financiranja, kar je dodatno zaviralo povpraševanje in s tem rast cen. To zadušeno povpraševanje se odraža v napovedani šibki rasti gospodarstva območja evra v letu 2023, ki naj bi znašala le 0,7 odstotka. V naslednjem letu naj bi se rast po njihovih navedbah nekoliko pospešila, in sicer na 1,0 odstotka.

Septembra je posojanje podjetjem v evroobmočju skoraj stagniralo, denarna ponudba pa je že drugi mesec zapored močno padla, kar je pokazalo poročilo o banki v tem tednu.

Svet ECB meni, da bi trenutne obrestne mere morale imeti “pomembno” vlogo pri znižanju inflacije na ciljno raven, če jih bo banka na tej ravni držala dovolj dolgo. Ponovili so tudi, da bodo pri prihodnjih odločitvah pazili, da bodo obrestne mere “dovolj restriktivne”, in to “dokler bo treba”. ECB tako še naprej ostaja osredotočena na stabilizacijo gospodarskega okolja v evroobmočju.

vir

Foto: Freepik

Portal24