Edini nasveti za starševstvo, ki jih res morate slišati

ByI.M.

5. novembra, 2023 ,
Foto: Pexels

Edini nasveti za starševstvo, ki jih res morate slišati

Nasveti za vzgojo otrok nas ves čas obkrožajo. Starševstvo je neprekinjen proces učenja, prilagajanja in rasti. Vsakodnevno se srečujemo z novimi izzivi in odločitvami o tem, kako vzgajati svoje otroke. Obstaja neskončno število knjig in strokovnjakov, ki ponujajo nasvete o tem, kako postati popoln starš. Vendar pa se vse skrči na nekaj bistvenih nasvetov o starševstvu, ki so preizkušeni in resnični. Tukaj so nasveti, ki vam lahko pomagajo pri vašem starševskem potovanju.

Rutine

Rutine so ključne za vzgojo otrok. Upoštevajte tri pravila domače naloge: “Pojejte žabo,” kar pomeni najprej naredite najtežje naloge. Odložite telefon, saj čas za domače naloge ne sme biti moten s tehnologijo. Takoj, ko so naloge končane, pripravite nahrbtnik za naslednji dan in ga postavite k vratom. Če je to jasno opredeljeno, lahko otroci postopno in enostavno sledijo, kar zmanjšuje konflikte.

Ne plačujte otrokom za vsakodnevna opravila, kot je čiščenje njihovih sob. Povezava med plačilom in gospodinjskimi nalogami lahko povzroči napačne sporočilne signale. Namesto tega lahko otroku daste dodatek za uvajanje koncepta upravljanja denarja in spodbujanje splošnega dobrega vedenja, vendar ne za vsakodnevna opravila.

Pomembno je tudi, da boste strogi glede časa za spanje. Študije so pokazale, da otroci s stabilnim spalnim vzorcem kažejo manj vedenjskih težav. Tudi če delate zunaj doma, je pomembno, da ostanete na poti in vzdržujete rutino spanja, tudi če to pomeni, da zamudite otrokov večerni odhod v posteljo.

Izobraževanje

Pomembno je, da vaši otroci samostojno opravljajo naloge in obveznosti, da se naučijo odgovornosti. Ne smete vedno pomagati, čeprav veste, da bi bilo z vašo pomočjo enostavneje. To jim pomaga razviti samozavest in spretnosti.

Naj vaši otroci berejo, kar želijo, saj branje iz užitka spodbuja akademski uspeh. Bodite pozorni na njihovo starost, saj se otroci pri 14 letih začnejo bolj upirati in začnejo slediti vplivu vrstnikov. Tudi v tem obdobju je pomembno, da vzdržujete odnos z otrokom in se zanimate za njihovo življenje.

Razpoloženje in vedenje

Izbruhi jeze se pogosto zgodijo, ker je otrok lačen, vznemirjen, osamljen ali utrujen. Če se želite izogniti napadom jeze pri majhnih otrocih, se po najboljših močeh izogibajte tem štirim stanjem.

Otroci se morajo naučiti, da je pomoč drugim del vsakodnevne prakse in ne le občasna velika gesta. Spodbujajte jih, da pomagajo drugim in razvijajo občutek hvaležnosti.

Model pogumnega obnašanja je ključno za samozavestne otroke. Otroci se učijo iz tega, kako se starši obnašajo v določenih situacijah, zato je tveganje in obvladovanje neuspehov pomembno.

Lotite se strahov z zdravo pametjo. Namesto da otroka izpostavite svojim strahom, jih naučite, kako se spopasti z njimi. Znižajte glas, namesto da ga povišate, saj bo to pomagalo otrokom, da se osredotočijo.

Najpomembnejši nasvet

Najprej poskrbite zase. Starši, ki se žrtvujejo za svoje otroke in zanemarjajo lastno dobrobit, končajo izčrpani. Pogosto je potrebno samo nekaj minut za sprostitev ali počitek, da boste lahko boljši starši. Skrb za svoje fizično in čustveno zdravje je ključno, saj boste le tako lahko popolnoma angažirani starši.

Starševstvo je edinstveno in vsak otrok je drugačen. Kljub vsem nasvetom in priporočilom je najpomembneje, da prisluhnete svojim otrokom, razvijate odnose in se prilagajate njihovim potrebam. Starševstvo je nenehno učenje in rast, vendar s temi ključnimi nasveti se lahko lažje spoprimete z izzivi, ki prihajajo na vaši poti.

vir Foto: Pexels Portal24