Edinstveni Alfa Romeo Castagna Vittoria na dražbi

ByAna Koren

7. novembra, 2023
1995-alfa-romeo-75-by-castagna-vittoria Foto_Motor1

Edinstveni Alfa Romeo Castagna Vittoria na dražbi

Leta 1985 je Alfa Romeo predstavila Alfa Romeo 75, kompaktno športno limuzino, ki je bila zasnovana za boj proti BMW serije 3 (E30). S ciljem nadomestitve Giuliette je ta avtomobil proizvajal do leta 1992. Vendar je leta 1987 italijanski proizvajalec karoserij Carrozzeria Castagna dobil priložnost preoblikovati enega izmed Alfa Romeo 75 avtomobilov iz leta 1987. Rezultat tega posega je bil edinstven kupe poimenovan “Vittoria,” v čast finančnikovi hčerki.

Zamisel za “Vittoria” je izhajala iz stilskega koncepta SZ (Sprint Zagato). Slednji je bil znan po svojem nekonvencionalnem videzu. Hkrati se je s tem projektom obnovilo ime Castagna, ki že od leta 1964 ni bilo aktivno. Kljub temu pa se zdi, da ekipa oblikovalcev ni dosegla najboljših rezultatov.

Šlo za konceptni avtomobil. “Vittoria” je torej temeljila na serijskem vozilu in je bila tako primerna za cestno uporabo. Kljub temu je bil redko vožen in je večino svojega življenja preživel v skladišču. Ta redkost ima samo 2.500 prevoženih kilometrov in je še vedno v odličnem stanju, razen nekaj korozije tam, kjer se aluminij srečuje z jeklom.

Konstrukcija

Kar zadeva konstrukcijo, je Carrozzeria Castagna preoblikovala Alfo Romeo, tako da je imela ročno izdelane aluminijaste karoserijske plošče čez jekleni okvir. Notranjost avtomobila je bila temeljito preoblikovana. Tam torej najdemo temno zeleno usnjeno oblazinjenje, lesene obloge ter izstopajoči logotip Vittoria na sovoznikovi strani armaturne plošče. Volanski obroč Momo in zelena alkantara sta bila dodana tudi na vratne plošče, sredinsko konzolo in instrumentno ploščo.

Notranji del Alfa Romeo 75 je dobro ohranjen, kar pomeni, da je “Vittoria” še vedno poganjal legendarni 3,0-litrski motor V6 “Busso.” Ta motor je bil temeljito preizkušen na dinamo in je proizvedel impresivnih 255 KM po predelavi, ki jo je izvedlo podjetje iz Casalmaggioreja. Moč se prenaša na zadnja kolesa preko 5-stopenjskega ročnega menjalnika, medtem ko so zavore Brembo skrbele za ustavljanje, vzmetenje pa je bilo nadgrajeno z blažilniki Koni na obeh oseh in neodvisnimi vijačnimi vzmetmi na sprednji osi.

Car & Classic bo konec tega meseca na dražbi prodal Alfa Romeo Castagna Vittoria iz leta 1995. Ta dobro ohranjen edinstveni primerek naj bi na dražbi dosegel med 144.000 in 156.000 evrov. Gre za priložnost, da postanete lastnik avtomobila, ki združuje italijansko oblikovalsko ekscentričnost s športno dediščino Alfa Romeo.

vir in foto

Portal24