Edvard Kadič opozarja: Slovenska politika potrebuje spremembe

Priljubljeni politični analitik in komentator, Edvard Kadič, je na družbenem omrežju X s svojim zapisom odprl vrata globljemu razmisleku o stanju slovenske politike in družbe kot celote. Njegove besede so odsev prepričanja, da se v političnem okolju pojavljajo pomembni izzivi, ki zahtevajo pozornost in takojšnje ukrepanje, če si želi Slovenija omogočiti boljši jutri.

V svoji najnovejši objavi na družbenem omrežju X je Kadič odkrito izrazil mnenje o stanju v slovenski politiki, še posebej pomanjkanja delovne etike in zdravega razuma med političnimi akterji. Zapisal je, da se ljudje pogosto zatekajo k upanju, da bodo po volitvah politične dinamike precej drugačne, vendar pa njegove opazke kažejo, da se stvari v praksi ne spreminjajo tako enostavno. Kadič je prepričan, da za volilnimi odločitvami stoji vpliv sistema, vključno z volilnimi komisijami, mediji in vplivneži, ki vplivajo na odločitve volivcev.

Priložnost za aktivno sodelovanje

Poleg tega Kadič poudarja, da zamenjava oblasti na prihodnjih volitvah, brez temeljnih strukturnih sprememb, predstavlja zgolj kratkoročno rešitev. V svojem zapisu izpostavlja potrebo po razpustitvi Ustavnega sodišča, anulaciji cca 2/3 zakonov te vlade, vzpostavitvi posebnega tožilstva za pregon sistemskega kriminala in dolgoročni strategiji za stabilizacijo države. Kadič s tem poziva k celovitemu preoblikovanju političnega sistema, ki bo omogočil boljše pogoje za prihodnje generacije in trajnostno rast države.

Poleg svojih kritičnih opazk, Kadič izraža tudi upanje, da bodo mladi prepoznali priložnost za aktivno sodelovanje v politiki in izbrali politično pot kot svoje poslanstvo. Poudarja, da je potrebno politiko razumeti kot način življenja, ki lahko prispeva k pozitivnim spremembam v Sloveniji. V tem kontekstu izpostavlja pomen mladih političnih talentov ter obljublja tudi svojo podporo in mentorstvo tistim, ki se odločijo slediti tej poti.

Kadič je svoj zapis zaključil s ključnima oznakama #my50c in #glasRazuma, s čimer želi spodbuditi razpravo in deliti svoje videnje za boljšo prihodnost Slovenije.

𝐕 𝐬𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐬𝐤𝐢 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐤𝐢 𝐣𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐩𝐫𝐨𝐬𝐭𝐨 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐜̌ 𝐥𝐞𝐧𝐮𝐡𝐨𝐯. Ljudje radi verjamejo, da bo po volitvah drugače. Da se bodo ljudje čudežno “spametovali” in želeli racionalno, po nekakšni zdravi kmečki pameti. Če bi to bilo možno, Goloba in njegove Ladje norcev itak že zdaj ne bi bilo.

Ko ljudje večinsko izvolijo politiko, ki jim obljublja depolitizacijo (?) in višje davke (?), je jasno, da ne volijo ljudi z zdravim razumom, temveč opran sistem (volilne komisije, mediji, vplivneži …). Jutri ne bo drugače. Zamenjava oblasti brez takojšnje razpustitve Ustavnega sodišča, anulacije 2/3 zakonskih sprememb te vlade, vzpostavitve posebnega tožilstva za pregon sistemskega kriminala, 10-letne strategije stabilizacije sistema (nataliteta, prenovljeni socialni transferji, zadrževanje mladih v Sloveniji…) itd. itd. je zgolj pljunek v morju z valovanjem max 2 leti tj. do predčasnih volitev.

𝐕 𝐬𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐬𝐤𝐢 𝐩𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐤𝐢 𝐣𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐩𝐫𝐨𝐬𝐭𝐨 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐜̌ 𝐥𝐞𝐧𝐮𝐡𝐨𝐯. Tistih nekaj res delovnih in z vizijo, s katerimi je politika poslanstva, je več kot očitno (in žal!) premalo. Na tihem upam, da bodo mladi videli svojo priložnost in nekateri politiko izbrali kot svoje poslanstvo. Ne zgolj kot pot v zagotovljeno ekonomsko eksistenco na proračunskem viru temveč kot nekaj, čemur posvetiš življenje. Kar ti osmišlja življenje. Ni nas malo, ki smo jim pripravljeni pomagati. Zase, zanje in za boljšo Slovenijo jutri. #my50c #glasRazuma

Edvard Kadič

Edvard Kadič: Če samo naslavljaš in nič ne narediš, te imajo prej ko slej vsi dovolj

V nadaljevanju poobjavljamo zanimiv intervju z urednikom Portal24 Edvardom Kadičem za spletno izdajo Družina, ki je izšel 19. 1. 2024. Gre za analizo slovenske politične scene, napovedi in posledice trenutnega dogajanja za Slovenijo… več tukaj.

Portal24, Foto: Osebni arhiv