Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je med diplomatskim obiskom v Egiptu zavrnil trditve, da je Moskva povzročila svetovno prehransko krizo.

V govoru veleposlanikom Arabske lige v Kairu je Lavrov dejal, da zahodne države izkrivljajo resnico o vplivu sankcij na svetovno prehransko varnost. Zahodne države je obtožil, da poskušajo vsiliti svojo prevlado nad drugimi.

Velik del arabskega sveta in Afrike močno prizadene pomanjkanje žita, ki ga povzroča ruska vojna v Ukrajini. V petek podpisan dogovor o izvozu žita pa zaradi  napada na pristanišče v Odesi pa je ogrožen, o tem smo pisali tukaj.

Lavrov bo podporo iskal v treh afriških državah

Lavrov pravi, da “agresivnost” zahodnih držav pri uvedbi sankcij proti Rusiji kaže na preprosto dejstvo: “Ne gre za Ukrajino, gre za prihodnost svetovnega reda.

Pravijo, da morajo vsi podpirati svetovni red, ki temelji na pravilih, pravila pa so napisana glede na to, kako želi Zahod konkretno situacijo rešiti sebi v prid.”

Pred tem se je Lavrov pogovarjal s svojim egiptovskim kolegom Samehom Shoukryjem.

Egipt ima z Rusijo, ki mu dobavlja pšenico, orožje in dokler se ni začela invazija na Ukrajino, tudi veliko število turistov, tesne vezi. Po pogovorih s Shoukryjem je Lavrov na skupni tiskovni konferenci dejal, da Zahod podaljšuje konflikt.

Za Lavrova je to prvi del obiskov po Afriki. Obiskal bo Etiopijo, Ugando in Kongo-Brazzaville.

Izkoriščanje nepripravljenosti zavzemanja strani

Sergej Lavrov želi afriške države prepričati, da jim je bolje, če se postavijo na stran Rusije kot  na stran Zahoda. Prepričati jih je želel tudi z besedami: “pomagali vam bomo dokončati proces dekolonizacije”.

Na večjemu delu celine je jasno, da se v vojni v Ukrajini ne želijo postaviti na eno stran. Hladna vojna je imela namreč uničujoč vpliv, zanetila je konflikte v Afriki in ustavila razvoj. Trenutno so najbolj zaskrbljujoči spiralno naraščajoči stroški hrane in goriva. Več kot 40 odstotkov afriške pšenice prihaja iz Rusije in Ukrajine.

Nekateri afriški voditelji se zavedajo, da so dnevi njihovim položajem na oblasti šteti, ko si ljudje ne morejo privoščiti hrane.

Ne zamudite:

Orban poziva k novi EU strategiji za Ukrajino. Prav, da sankcije niso uspele

Evropska unija glede vojne v Ukrajini  potrebuje novo strategijo. Sankcije proti Moskvi namreč ne delujejo, je danes dejal madžarski premier Viktor Orban… več tukaj.

Foto: Sergei-Ilnitsky/AP.

By A.K.

Komentar: