Evropska komisija za subvencije za zeleno energijo predlagala rahljanje pravil

ByAna Koren

11. februarja, 2023 ,

Evropska komisija za subvencije za zeleno energijo predlagala rahljanje pravil

Evropska komisija (EK) je kot odziv na ameriški zakon o zmanjševanju inflacije (IRA), predlagala rahljanje pravil o državni pomoči za naložbe v obnovljive vire energije, razogljičenje industrije, vodik in brezemisijska vozila.

EU voditelji so se namreč dogovorili, da bodo zagotovili “ciljno usmerjeno, začasno in sorazmerno” podporo, da bi zagotovili prihodnost Evrope kot proizvodne baze za zeleno tehnologijo in se zoperstavili ameriški in kitajski konkurenci.

Ameriški zakon predvideva 369 milijard dolarjev subvencij in davčnih olajšav za ameriške proizvajalce na področju obnovljivih virov energije in čistih tehnologij. V Evropi se zaradi slednjega bojijo bega podjetij v ZDA.

Scholz: Izogniti se moramo tekmi v subvencijah

Nemški kancler Olaf Scholz je dejal, da je prepričan, da bi morala pogajanja med čezatlantskimi partnerji omejiti diskriminacijo podjetij s sedežem v Evropi.

“Ko pogledamo našo konkurenčnost, moramo sami narediti domačo nalogo in narediti vse, da ne bomo imeli mednarodne tekme v subvencijah,” je po vrhu voditeljev držav EU v Bruslju dejal Scholz.

Mednarodna agencija za energijo (IEA) ocenjuje, da se bo svetovni trg zelene tehnologije do leta 2030 potrojil na 650 milijard dolarjev na leto.

Evropa si želi del te pogače. V sektorjih, ki vključujejo proizvodnjo sončnih panelov, delov za vetrne turbine in akumulatorje za vozila, sicer prevladuje Kitajska z več kot 50-odstotnim tržnim deležem.

Hitrejša dovoljenja za zelene projekte

Komisija je pripravljena predlagati zakonodajo, ki bi pospešila izdajanje dovoljenj za zelene projekte, spodbudila recikliranje in diverzificirala nabavo, da bi zmanjšala odvisnost od Kitajske.

Predsednica Komisije Ursula von der Leyen je dejala, da bodo predloge predstavili pred naslednjim srečanjem voditeljev EU. Srečanje bo 22. in 23. marca.

Financiranje se je izkazalo za najbolj sporen element načrta. Obstaja širok odpor proti skupnemu zadolževanju. Ob slednjem je tudi nekaj skrbi, da bi ohlapnejša pravila o državni pomoči motila notranji trg EU. Subvencije bi namreč v dveh največjih gospodarstvih, Nemčiji in Franciji, močno prevladale nad subvencijami v drugih državah.

Države, kot so Nizozemska, Irska, Češka republika in nordijske države, so izrazile zaskrbljenost, da bi to lahko povzročilo pretirane nenamerne subvencije. Te države trdijo, da bi bilo delo za izboljšanje enotnega trga EU učinkovitejše.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Nov veliki preboj v jedrski fuziji

Nov veliki preboj v jedrski fuziji. Ameriški znanstveniki v National Ignition Facility v Nacionalnem laboratoriju Lawrence Livermore v Kaliforniji so namreč prvič uspešno izvedli reakcijo jedrske fuzije, ki je povzročila pridobivanje energije, sklicujoč se na vir, seznanjen s projektom navaja CNN.

Rezultat eksperimenta bi… več tukaj.