EK zaradi suma kršitve predpisov o državni pomoči preiskuje francoske železnice

Evropska komisija je zaradi suma kršitve konkurenčnega prava EU napovedala preiskavo državne pomoči francoskemu železniškemu podjetju. Preiskava se bo osredotočila na vprašanje finančne podpore francoskemu državnemu železniškemu operaterju SNCF in njegovi tovorni podružnici Fret SNCF.

Fret SNCF je kronični poraženec, z izjemo leta 2021. Med letoma 2007 in 2019 je njegove izgube krila matična družba SNCF, v skladu z izjavo Komisije, objavljeno v sredo. V tem obdobju jim je SNCF plačal okoli štiri milijarde evrov, kar zagotovo predstavlja državno pomoč, saj je pod nadzorom francoske države, ugotavlja komisija.

V Bruslju zdaj načrtujejo podrobno preiskavo, da bi ugotovili, ali je mogoče v isto kategorijo uvrstiti odpis dolga in 170 milijonov evrov denarne injekcije države v procesu preoblikovanja družbe Fret SNCF v gospodarsko družbo januarja 2020.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Pri Novem mestu je iztiril prvi vagon potniškega vlaka

V torek okoli 21.30 se je v bližini Birčne vasi pri Novem mestu iztiril vlak. V nesreči je bilo udeleženih devet oseb. Nesreča se je zgodila zaradi drevja na železniških tirih. Policija je sporočila, da sta bili lažje poškodovani dve osebi. Na Slovenskih železnicah so povedali, da bodo s sanacijo proge do četrtka popoldan zaključili, škode pa še ne morejo oceniti.

Drevo, ki je padlo na železniško progo, je bilo od nje oddaljeno 12 metrov, raslo je na zasebnem zemljišču, je povedal direktor infrastrukture SŽ Matjaž Kranjc… več tukaj.

By A.K.

Komentar: