Ekološka katastrofa v Ljubljani: Pogin tone in pol rib. V soboto je v Malem grabnu v Ljubljani prišlo do novega primera množičnega pogina rib. Bojan Pregovnik Predsednik ribiške družine je povedal, da je poginila približno tona in pol rib. Glede na količino poginulih rib je to velika ekološko katastrofo.

“Tega se ne da nadomestiti, teh rib se kupiti ne da. Ta tokokrog je končan, kar pomeni, da naslednjih od 10 do 15 let ne bo nobene ribe v Malem grabnu,” je dejal Pregovnik. Člani ribiške družine pa so v soboto pozno v noč iskali krivca za pogin.

Je krivo razlitje kemikalij?

Po besedah Pregovnika javno podjetje VoKa Snaga ni odgovorno za pogin. Se je pa ob poštno-logističnem centru na Viču začelo ralo razlitje kemikalij, najverjetneje je krivo to.

V ribiški družini pričakujejo še okoli tono poginulih rib. V  sodelovanju z gasilci so postavili pivnike in mreže. Ribiška družina je bila dežurna tudi čez noč, pobirali so preostanek pogina. Pregovnik je povedal, da jih meščani neprestano opozarjajo, da videvajo poginule ribe.

Poginile so tudi zaščitene ribe

Mali graben je pomembno drstišče sulca, podusti in drugih rib. Poginile so tudi zaščitene ribe, kot sta nežica in pisanica. Pregovnik pravi, da bi bili zelo zadovoljni, če bi izsledili storilca, a najpogosteje ostanejo neodkriti.

Gre že za drugi večji pogin v kratkem času. Pred štirinajstimi dnevi so ribiči zaznali večji pogin v Gradaščici.

Ne zamudite:

Izjava dneva, 25. 7. 2022

Vidim, da se je v zvezi s požarom oglasil tudi komisar g. Lenarčič in nekako pripisal zasluge EU… več tukaj.

Vir: RTV Slovenija Foto: iStock

By A.K.

Komentar: