Ekološko prijazna inovacija OLED zaslonov

Nedavna inovacija univerze Dongguk v Južni Koreji je omogočila okolju prijaznejšo in stroškovno učinkovitejšo metodo za proizvodnjo plošč OLED. Raziskava, ki je bila oktobra objavljena v reviji Chemical Engineering Journal, predstavlja novo ugotovitev. Uvaja nov kompleks mangana (Mn). Ta kompleks zmanjšuje odvisnost od dragih redkih zemeljskih materialov v vrhunskih televizorjih OLED.

Tradicionalno se zasloni OLED proizvajajo s postopkom raztopine, ki za stabilnost in učinkovitost zahteva te drage materiale. Vendar ta metoda ni povsem zanesljiva ali ekonomična, kot je poudarila študija v National Institutes of Health. Novi pristop univerze Dongguk, ki ga vodi docent Vijaya Gopalan Sree, namesto tega uporablja bolj obilne in cenovno dostopne materiale.

Ekipa je z edinstvenim postopkom razvila nestrupen, nič-dimenzionalni kompleks Mn(II) bromida (MnBz). Ta je vključeval mešanje manganovega bromida (MnBr2) z benziltrifenilfosfonijem (Ph3BzPBr) z mletjem brez topil. Po večdnevnem izparevanju so nastali posamezni kristali MnBz. Ti kristali so imeli visok kvantni izkoristek in svetlo zeleno svetlobo.

Z uporabo kristalov MnBz je ekipa izdelala napravo za oddajanje tople bele svetlobe in zeleno fosforescenčno napravo OLED, pri čemer je dosegla impresivno učinkovitost 56,84 cd A-1 in kvantno učinkovitost 11,42 odstotkov, kar presega sedanje zmogljivosti OLED. Poleg tega je toplo bela naprava dosegla indeks barvne reprodukcije (CRI) 78, kar se približuje običajnemu povprečju OLED 90, ki se sčasoma zmanjša.

Prihodnost OLED

Dr. Sree poudarja, da lahko zamenjava dragih redkih zemeljskih kovin s takšnimi kompleksi prehodnih kovin, ki jih je veliko, privede do svetlejših, živahnejših in cenejših rešitev za osvetlitev in zaslone.

Omenjeni preboj bi lahko znatno znižal cene plošč OLED in povečal energetsko učinkovitost zaradi visoke svetlosti izsevkov na osnovi MnBz. Takšen napredek obeta okolju prijaznejše sisteme razsvetljave in zabavno elektroniko.

Podjetji, kot sta LG in Samsung, trenutno uporabljata postopek raztopine v svojih televizorjih OLED, kot sta LG C3 OLED in Samsung S95C OLED, kar prispeva k njuni višji ceni. S sprejetjem kristalov MnBz bi lahko široka paleta elektronike postala dostopnejša in bolj trajnostna za potrošnike.

Za tiste, ki si želijo vrhunske tehnologije OLED, je LG C3 OLED najboljše priporočilo za leto 2023.

Vir; foto: Pexels; Biznis24