Eksplozija cen oljčnega olja pretresa Evropo

ByA.K.

28. februarja, 2024 ,
Foto: Pixabay

Eksplozija cen oljčnega olja pretresa Evropo

V drugi polovici leta 2023 je cena oljčnega olja, temeljnega elementa sredozemske prehrane, doživela skokovit porast, kar je na evropskem trgu pustilo opazen pečat. »Tekoče zlato” je v južni Evropi, kjer ga večinoma pridelujejo, doseglo vrtoglave cene.

Portugalska je januarja 2024 zabeležila kar je v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta 69,1-odstotno povišanje cene oljčnega olja. Omenjeno pa močno presega 50-odstotno povprečje celotne Evropske unije, kot poroča Eurostat. V nasprotju s tem je splošna inflacija hrane v EU januarja znašala le 4,8 odstotka. S porastom cen se spopada tudi Španija, ki sicer velja za največjo proizvajalko oljčnega olja na svetu. Porastu cen v primerjavi z lanski letom je v Španiji namreč kar 62,9 odstotka. EU je v drugi polovici leta 2023 zabeležila pospešeno rast cen oljčnega olja, ki je novembra dosegla vrhunec s 51-odstotnim letnim povečanjem.

O najvišjih povečanjih cen so poročale Portugalska, Grčija in Španija. Romunija je medtem zabeležila najmanjši porast v EU, vendar še vedno visokih 13 odstotkov. Zanimivo je, da se tem številkam približuje tudi Švica, ki ni članica EU. Podatki za Združeno kraljestvo pa niso bili objavljeni.

Suša in ekstremni vročinski valovi

Analitiki inflacijo oljčnega olja pripisujejo predvsem sušam in ekstremnim vročinskim valovom v zadnjih dveh letih, zaradi česar se je v Španiji proizvodnja v letu 2023 prepolovila. K rasti cen prispeva tudi visoko povpraševanje v sredozemskih državah in dejstvo, da Španija 80 odstotkov svojega oljčnega olja proizvede za izvoz.

Pričakuje se, da se bo trend visokih cen oljčnega olja nadaljeval, saj suša še naprej vpliva na pridelovalno sezono 2023/24. Španski uradniki napovedujejo, da bo proizvodnja ostala pod 1 milijonom ton, kar je daleč pod povprečjem. Kljub temu je napoved za letošnje leto nekoliko bolj optimistična, s pričakovano proizvodnjo okoli 755.000 ton, kar je izboljšanje v primerjavi z rekordno nizko prejšnjo letino.

Trend naraščajočih cen oljčnega olja ne le da vpliva na potrošnike po vsej Evropi, temveč postavlja tudi vprašanja o dolgoročni trajnosti in prilagodljivosti proizvodnje oljčnega olja v luči podnebnih sprememb.

[Vir: Euronews]; Portal24;

Foto: Pixabay