Ekstremno trpljenje naj bi pri opicah povzročal Muskov Neuralink

ByA.K.

5. januarja, 2023 ,

Neuralink Elona Muska, podjetje za medicinske pripomočke, preiskujejo zaradi možnih kršitev glede počutja živali. Pritožbe osebja pravijo, da se s testiranjem na živalih v podjetju hiti, kar povzroča nepotrebno trpljenje in smrti. Poginilo naj bi 15 od 23 opic , ki so jim namestili vsadke. NY Post citira Jeremyja Beckhama iz Odbora zdravnikov za odgovorno medicino, ki je dejal:

“Skoraj vsaka opica, ki je imela vsadke v glavi, je imela precej izčrpavajoče posledice za zdravje, odkrito povedano, pohabili so jo in tako ubijali živali.”

Novica je prišla le nekaj dni po tem, ko je Elon Musk izjavil, da je naprava za možganske vsadke podjetja pripravljena za preskuse na ljudeh.

Musk trditve zanika

Musk zanika trditve o mučenju živali, podrobnosti, ki sta jih razkrila Reuters in NY Post pa medtem prikazujejo precej drugačno, grozljivo sliko. 

The NY Post poroča , da so eni opici našli manjkajočih nekaj prstov na rokah in nogah. Verjetno zaradi samopohabljanja ali kakšne druge travme. Opico so kasneje usmrtili.

V drugem primeru so opici v lobanjo izvrtali luknje in v možgane vsadili elektrode. Opica naj bi kasneje razvila okužbo kože in jo je bilo treba evtanazirati, še poroča The NY Post.

V tretjem primeru so samički opice makaki vsadili možganske elektrode, ki jo je premagalo bruhanje in je komaj dihala. NY Post poroča, da so nekaj dni kasneje raziskovalci opazili, da se je žival zgrudila zaradi izčrpanosti. Bila je uspavana.

Reuters poroča, da je podjetje od leta 2018 v poskusih skupaj ubilo približno 1500 živali, vključno z več kot 280 ovcami, prašiči in opicami.

Sedanji in nekdanji zaposleni v Neuralinku so za Reuters povedali, da je število poginov živali zaradi Muskovih zahtev po pospešitvi, bistveno večje od potrebnega.

Po objavi obtožb je Neuralink izdal sporočilo za javnost, v katerem je izjavil , da ni zadovoljen s trenutnimi standardi za dobro počutje živali in da si bodo vedno prizadevali narediti več za živali, ki tako veliko prispevajo k človeštvu.

Kratkoročni cilj podjetja je izdelava naprav za zdravljenje resnih možganskih bolezni. Musk je pri tem izjavil, da je njihov dolgoročni cilj “simbioza z umetno inteligenco”.

Foto: pexels