Ekstremno vreme prizadelo letalski in železniški promet v Nemčiji

ByA.K.

17. januarja, 2024 , , ,
Foto: Freepik

Ekstremno vreme prizadelo letalski in železniški promet v Nemčiji

Letalski promet v Nemčiji se sooča s težavami zaradi nizkih temperatur in ekstremnega vremena, ki je prizadelo več letalskih prevoznikov in potnike. Odpovedanih je bilo več sto letov, letališča pa opozarjajo pred hudimi motnjami zaradi ekstremnega mraza, ki ustvarja nevarne razmere za letala na tleh in v zraku. Zamude in odpovedi so že napovedane za 17. in 18. januar, kar bo vplivalo na potovanja mnogih.

Potnikom, ki načrtujejo potovanje z letališči v Nemčiji v prihodnjih dneh, svetujemo, da preverijo status svojih letov, preden se odpravijo na letališča, saj so motnje in odpovedi pričakovane.

Med nemškimi letališči je trenutno najbolj prizadeto letališče Frankfurt, kjer so se že pojavile znatne zamude in odpovedi letov. V sredo je bilo odpovedanih 570 od 1047 načrtovanih prihodov in odhodov. “Zaradi napovedanih vremenskih razmer bo 17. januarja prišlo do motenj in odpovedi letov na frankfurtskem letališču. Motnje letov zaradi vremena se pričakujejo tudi 18. januarja,” je dejal tiskovni predstavnik.

Tudi letališče München je prizadeto, saj je bilo prizemljenih 254 letov. Na zahodu Nemčije pa je bilo za en dan zaprto letališče Saarbruecken, medtem ko so zamude in odpovedi prizadele tudi letališči Dusseldorf in Köln/Bonn.

Ledeni dež

Nemška meteorološka služba je povišala vremenska opozorila za nekatera območja na četrto stopnjo ali “izjemno hudo”. Na letališču v Frankfurtu so izdali tudi opozorila o črnem ledu, ki predstavlja dodatno tveganje za varnost letalskega prometa. Ledeni dež povzroča težave tudi za pilote v zraku, saj se lahko na krilih letala nabere led, kar lahko destabilizira letalo.

Največ motenj bo verjetno pri Lufthansinih letih. Letalska družba ima namreč svoje baze na letališčih v Frankfurtu in Münchnu. Potnike prosijo, da vnaprej preverijo status svojih letov na spletnih straneh družbe ali letališča in se v primeru odpovedi ne odpravijo na letališče.

Decembra lani je bilo letališče v Münchnu zaradi snežnih razmer več dni zaprto. Takrat se je pojavila celo težava, ko se je na enem od letal nabral sneg, kar je povzročilo nagnjenje letala nazaj.

Tudi železniški promet ni imun na vremenske težave. Nemški državni železniški operater Deutsche Bahn (DB) je opozoril na zamude in odpovedi zaradi ledenih razmer. Več povezav na dolge razdalje je bilo odpovedanih. Največja hitrost za hitre vlake ICE pa je bila kot previdnostni ukrep omejena na 200 kilometrov na uro.

vir; Foto: Freepik; Portal24