El Parque Buen Retiro – Zelena oaza Madrida

ByI.M.

28. februarja, 2024 , ,
Foto: PixabayFoto: Pixabay park El Retiro, Madrid, Španija

El Parque Buen Retiro – Zelena oaza Madrida

El Parque Buen Retiro, bolj znan kot El Retiro Park, predstavlja obsežno zeleno oazo v središču Madrida, ki nudi prebivalcem in turistom prijeten pobeg od mestnega vrveža. Park je poln zanimivosti in dogodkov, ki zadovoljijo okuse ljubiteljev zgodovine, arhitekture, umetnosti, botanike, zoologije, rekreacije in kulture. Ustvarjen je bil v začetku 17. stoletja izključno za uživanje kraljeve družine. Park je bil za javnost odprt šele konec 19. stoletja. Obiskovalci El Retira doživijo bogato zgodovino Španije in Madrida, kjer se prepletajo spomeniki, kraljevi vrtovi, ulični glasbeniki, zabavljači, stojnice s hitro hrano ter obiskovalci vseh starosti.

El Retiro Park in park Paseo del Prado, sta od leta 2021 uvrščena Unescov seznam svetovne dediščine. Največja atrakcija ali vsaj najbolj priljubljena je umetno jezero Estanque, kjer lahko ob toplem vremenu najamete čoln in uživate v veslanju. Ob jezerskem robu se nahaja spomenik kralju Alfonsu XII., kjer ob nedeljah potekajo koncerti.

Palacio de Cristal ali Kristalna palača je bila zgrajena leta 1887 za razstavo eksotičnih rastlin iz Filipinov. Danes deluje kot čudovita galerija, ki gosti sodobne umetnike. Sosednja Palača Velázquez je prav tako umetniška galerija, s prostim vstopom na razstave.

Paseo de la Argentina ali Paseo de las Estatuas, znana kot Promenada skulptur, predstavlja pot skozi park, kjer obiskovalci srečajo španske monarhe. Med drugimi zanimivostmi so Jardines de Cecilio Rodríguez, klasicistični vrtovi, navdihnjeni z Andaluzijo ter vrt arhitekta Herrera Palaciosa , vrt Rosaleda in Parterre Francés , v katerem raste skoraj 400 let stara cipresa. Najstarejše drevo v parku je oljka iz leta 1396, posajena blizu Vrat padlega angela.

Kulturne prireditve v parku

El Retiro gosti tudi Teatro de Títeres, edino lutkovno gledališče v Evropi, ki vsak vikend izvaja predstave. Poleg tega najdemo Casa del Pescador, Mačjo goro, ki je bila po 20 letih ponovno odprta. Obiščete lahko tudi Casa del Contrabandista, prenovljen prostor, kjer se prepletata vrhunska gastronomija in kultura.

Park ponuja tudi druge zanimivosti, kot so mestni športni center La Chopera, javna knjižnica, kulturni center Casa de Vacas in meteorološki observatorij. Jeseni lahko raziskujete prenovljeno Opičjo jamo, nekoč del menažerije Retiro, ki je bila predhodnica madridskega živalskega vrta.

Raziskovanje parka je najbolj prijetno s kolesom. Ob obisku si lahko privoščite odmor v eni od mnogih restavracij ali kavarn. El Retiro je prav tako gostitelj madridskega knjižnega sejma. Vsako leto v čast svetemu Isidru, zaščitniku mesta, poteka veliko praznovanje z ognjemetom.

Če načrtujete obisk Madrida, vključite park El Retiro na svoj seznam, pri tem pa upoštevajte, da ni odprt ves čas. Pred obiskom preverite urnik parka in se prepričajte, da boste lahko v polni meri uživali v tej edinstveni zeleni oazi.

[Vir: Pun kufer]; Foto: Pixabay ; Portal24