Izvršni direktor Tesle  Elon Musk ima glede gospodarstva “super slab občutek” glede gospodarstva. Zato želi število delovnih mest v Tesli zmanjšati za približno 10 %.

Sporočilo je Musk poslal dva dni po tem, ko je zaposlenim rekel, naj se iz dela od doma vrnejo na delovno mesto v pisarne ali zapustijo podjetje. Tesla je konec leta 2021 v Tesli in hčerinskih družbah, v skladu z letno prijavo SEC zaposlovala okoli 100.000 ljudi.

Muskovo ostro opozorilo o potencialni recesiji in učinku na proizvajalce avtomobilov je ta trenutek v industriji najbolj neposredna in najbolj odmevna napoved te vrste.

Zaskrbljenost

Zaskrbljenost se je zaradi tveganja recesije povečala. Povpraševanje po avtomobilih Tesla in drugih električnih vozilih pa je ostalo močno. Številne napovedi o upadu prodaje se niso uresničili.

Muskovi mračni pogledi so odmev na nedavne komentarje vodilnih, vključno z izvršnim direktorjem JPMorgan Chase & Co Jamiejem Dimonom in predsednikom Goldman Sachs Johnom Waldronom.

Dimon je ta teden namreč dejal: ” Prihaja orkan.”

Inflacija se v ZDA giblje na najvišjih vrednostih v 40-letih in je povzročila skok življenjskih stroškov Američanov. Federal Reserve pa se sooča s težko nalogo, da dovolj zavira povpraševanje, tako zadržuje inflacijo in, da hkrati pa ne povzroči recesije.

Preden je Musk poslal e-poštno sporočilo z naslovom »zaustavi vse zaposlovanje po vsem svetu«, je Tesla na LinkedInu imela približno 5000 oglasov za delovna mesta. Zaposlovali so od prodaje v Tokiu, inženirjev v svoji novi berlinski gigatovarni pa do think tank znanstvenikov v Palo Altu.

Vir: Reuters

Foto:  Al Drago/Bloomberg

By A.K.

Komentar: