Elon Musk predstavlja xAI: Startup za alternativo ChatGPT

Elon Musk, podjetnik milijarder, je v sredo zagnal svoj novi startup xAI za umetno inteligenco. Predstavil je ekipo inženirjev iz velikih ameriških tehnoloških podjetij, ki jih želi izzvati v razvoju alternative ChatGPT.

Startup bo vodil Musk, ob tem pa je že izvršni direktor Tesla, SpaceX in lastnik Twitterja. Izrazil je zaskrbljenost glede potenciala umetne inteligence za “uničenje civilizacije” ter poudaril potrebo po regulaciji tega sektorja.

Na dogodku Twitter Spaces je Musk razkril načrt za izgradnjo varnejše umetne inteligence. Namesto eksplicitnega programiranja morale v AI, bo xAI poskušal ustvariti “maksimalno radoveden” AI. Musk verjame, da bo ta AI naklonjen človeštvu in da je človeštvo bolj zanimivo kot ne-človeštvo.

Musk je napovedal tudi, da bo superinteligenca, pametnejša od ljudi, prišla v petih ali šestih letih. Leta 2015 je Musk soustanovil OpenAI, podjetje za razvoj umetne inteligence, vendar je leta 2018 odstopil iz upravnega odbora. Microsoft je investitor v OpenAI.

XAi bo organiziral dogodek Twitter Spaces 14. julija. Ekipa xAI vključuje izkušene inženirje in raziskovalce, med njimi bivšega inženirja Googlovega DeepMinda Igorja Babuschkina, Tonyja Wua, ki je delal pri Googlu, Christiana Szegedyja, bivšega raziskovalca pri Googlu, ter Grega Yanga, nekdanjega zaposlenega pri Microsoftu.

Musk je novo podjetje z imenom X.AI Corp registriral marca v Nevadi. Musk je edini direktor, Jared Birchall, generalni direktor Muskove družinske pisarne, pa tajnik. Musk je aprila napovedal tudi izid TruthGPT, umetne inteligence, ki išče resnico, in bo tekmovala z Googlovim Bardom in Microsoftovim Bing AI.

Startup xAI je ločen od X Corp, vendar bo tesno sodeloval s Twitterjem, Teslo in drugimi podjetji. Spletno mesto xAI sporoča, da zaposluje izkušene inženirje in raziskovalce na območju zaliva San Francisco.

vir Foto: Wikimedia Portal24