Ukrajinska vojaška obveščevalna služba je obelodanila, da ruske sile za pomoč pri svojih vojaških operacijah uporabljajo terminale Starlink, ki jih proizvaja podjetje SpaceX ameriškega poslovneža Elona Muska. Kot dokaz so predstavili posnetek, za katerega trdijo, da prikazuje komunikacijo med ruskimi vojaki, ki uporabljajo te naprave.

Elon Musk je na obtožbe odgovoril preko družbenega omrežja X in odločno zanikal kakršnokoli prodajo terminalov Starlink Rusiji. “Številna lažna poročila trdijo, da SpaceX prodaja terminale Starlink Rusiji. To je absolutno neresnično,” je poudaril Musk. Dodal je, da po njegovih informacijah “noben Starlink ni bil neposredno ali posredno prodan Rusiji.”

Navedbe o uporabi Starlinka s strani ruskih sil prihajajo v času, ko so terminali tega sistema igrali ključno vlogo pri zagotavljanju komunikacijskih prednosti ukrajinske vojske v obdobju po ruski invaziji. Po poročilih ukrajinskih medijev naj bi se Starlinki zdaj pojavljali v rokah ruskih vojakov na fronti v okupirani Ukrajini. Kremelj je v ponedeljek sporočil, da sistem Starlink ni certificiran za uporabo v Rusiji. Izjavili so tudi, da se v dialog med Kijevom in Muskom glede te zadeve ne bo vključeval.

SpaceX je 8. februarja na družbenih omrežjih objavil izjavo, v kateri je zatrdil, da ”z rusko vlado ali njeno vojsko,” ni povezav. Izjava je prišla v luči nenehnih poročil o zahodnih tehnoloških komponentah, ki se redno pojavljajo v ruskem vojaškem arzenalu, kar kaže na sposobnost Moskve, kako se izogniti mednarodnim sankcijam, pogosto preko uvoza prek tretjih držav.

[Vir: Hina]

Foto: Wikipedia/Spacex

Portal24