Elon Musk zaradi širjenja dezinformacij v sporu z EU

Elon Musk, ustanovitelj platforme za sporočanje X, se je znašel v sporu z Evropsko unijo, in sicer glede širjenja dezinformacij o konfliktu med Izraelom in Hamasom. Evropski komisar Thierry Breton je Muska v pismu opozoril, da so na njegovi platformi prisotne nezakonite vsebine in dezinformacije. Te dezinformacije vključujejo stare slike iz različnih vojaških spopadov ter posnetke iz video iger, ki se predstavljajo kot avtentični.

Breton je v pismu zapisal: “Zato vas pozivam, da nujno zagotovite učinkovitost svojih sistemov in obvestite mojo ekipo o sprejetih kriznih ukrepih.” Po Bretonovem pozivu na platformi X je Musk odgovoril, da je politika njegovega podjetja transparentna in je pozval EU, da javno navede konkretne kršitve, ki so jih zaznali.

Spor med Muskem in EU se je nadaljeval na platformi. Breton je pri tem poudaril, da so oblasti in uporabniki že opozorili na problematične vsebine, ki poveličujejo nasilje.

Zadeva se je še dodatno razplamtela, ko je Musk konec tedna trdil, da je našel zanesljive vire vojnih novic in izpostavil dva računa na platformi X, za katera je dejal, da sta zanesljiva. Analitik Atlantic Councila, Emerson Brooking, je eden izmed teh računov označil za strupenega. Mediji in uporabniki so prav tako izpostavili, da sta oba računa v preteklosti delila dezinformacije, kot je lažna slika eksplozije v Pentagonu, ustvarjena z umetno inteligenco. Eden izmed računov je objavil tudi antisemitske komentarje.

Musk je v nadaljevanju svojo kontroverzno objavo izbrisal.

vir

Foto: Zajem zaslona X

Portal24