Ema Klinec: zmagala in postavila svetovni rekord

ByAna Koren

19. marca, 2023 ,

Ema Klinec: zmagala in postavila svetovni rekord

Naša Ema Klinec je zmagovalka premierne tekme skakalk v poletih. Ema je v Vikersundu v prvi seriji z 226,0 m postavila svetovni rekord in hkrati potrdila zmago v skupnem seštevku norveške turneje Raw Air.

24-letna skakalka iz Poljan nad Škofjo Loko je bila danes razred zase. V obeh serijah je imela najboljši rezultat in konkurenco na koncu prehitela za kar 41 točk. V finalu ji je uspel še en izvrsten polet, pristala je pri 223,5 m. Drugo mesto je zasedla Norvežanka Silje Opseth, ki je tudi obakrat preletela 200 m, tretja pa je bila Japonka Juki Ito.

“Super zaključek dneva. Turneja je bila res dolga. Na koncu sem zelo vesela, da mi je uspelo postaviti tisti zadnji košček sestavljanke v to zgodbo. Rada bi se zahvalila vsem za podporo, da lahko pokažemo svoje najboljše predstave. To je to, gremo naprej v nove zmage,” je dejala najboljša letalka na svetu.

FIS je letos le uslišal željo skakalk po letenju na smučeh. Prvo tekmo je organiziral v Vikersundu, ki ima v lasti tudi moški svetovni rekord, nastopilo pa je lahko 15 deklet, ki so bila najbolje uvrščena v seštevku turneje Raw Air. Skakalke so dokazale, da znajo leteti varno in zelo daleč. Najboljša je bila Ema Klinec, ki je potrdila imenitno formo v zaključku sezone. 

Ema Klinec v prvi seriji Vikersunda postavila svetovni rekord

Ema se je takoj se je odlično znašla na norveški letalnici. Že v soboto, ko so dekleta opravila s tremi serijami za trening, je bila zelo razpoložena. V drugi seriji je kot prva, Daniela Iraschko je pred 19 leti na Kulmu že poletela 200 metrov, a ne na uradnem tekmovanju, šla prek magične meje 200, ko je pristala pri 203,0 metra. Izjemen je bil njen tretji sobotni polet, ki je meril kar 221,0 m. Meter dlje je tedaj zmogla Kanadčanka Alexandria Loutitt, toda aktualna mladinska in članska svetovna prvakinja je nastopila s kar petih zaletnih mest višje.

Pika na i sijajnemu koncu tedna sta bila nedeljska tekma in prvi polet Eme Klinec, s čimer si je priborila lepo prednost pred finalno serijo, v kateri je nekdanja svetovna prvakinja na srednji skakalnici le še potrdila velik uspeh.

Ema Klinec je na koncu prepričljivo dobila tudi seštevek turneje Raw Air. Za 88,1 točke je prehitela Nemko Katharino Althaus, tretja pa je bila njena rojakinja Selina Freitag. Nika Križnar, ki je lani slavila na norveški turneji, je bila tokrat peta. V Vikersundu je zasedla sedmo mesto. V prvi seriji je s 193,5 m postavila osebni rekord, v finalu pa je pristala pri 187,0 m.

vir Foto: zajem zaslona