Emonika: Začetek gradnje predviden že v prihodnjem letu

ByMiha Kovač

5. maja, 2024 ,
Emonika [Foto: www.elea.si]

Emonika: Začetek gradnje predviden že v prihodnjem letu

V središču Ljubljane na območju ljubljanske železniške postaje se obeta mogočen projekt. Na gradbišču projekta Emonika so se že začela pripravljalna gradbena dela, konkretna gradnja večnamenskega kompleksa, ki bo združeval pisarne, hotele, trgovski center in stanovanjski del, pa je načrtovana za konec letošnjega ali začetek prihodnjega leta, poroča 24ur. Celoten projekt, katerega vrednost se ocenjuje na okoli 350-400 milijonov evrov, bi lahko bil zaključen v dveh letih.

Začetek del in izbor izvajalca

Gradbena dela so se po pridobitvi pravnomočnega gradbenega dovoljenja, ki ga je družba Mendota Invest, hčerinska družba OTP Banke, prejela konec februarja, začela marca z izkopom gradbene jame in inštalacijo cevi. V teku je tudi izbor glavnega izvajalca del, pri čemer se razpis deli na severni in južni del kompleksa. Po besedah Miklosa Nemetha iz OTP Banke, ki je govoril na nedavnem dogodku za novinarje v Budimpešti, “veliko podjetij iz Avstrije, Italije, Madžarske in drugih držav izkazuje zanimanje za projekt, vendar je izbira otežena zaradi njihove odsotnosti na lokalnem trgu.”

Kompleksna zasnova in načrtovane faze gradnje

Emonika predstavlja kompleksen projekt z večfazno gradnjo. Severni del bo obsegal 15.000 kvadratnih metrov pisarniških površin, medtem ko bo na južnem delu stala najvišja poslovna stavba v Ljubljani s 20.000 kvadratnimi metri dodatnih poslovnih prostorov. Središče poslovnega dela bo nova sedežna stavba OTP Banke Slovenije. Trgovski center bo zajemal 21.500 kvadratnih metrov in bo nudil prostor okoli 80 trgovinam. V kompleksu bosta tudi dva hotela, eden s tremi in drugi s štirimi zvezdicami, skupaj s oskrbovanimi apartmaji.

Stanovanjski del in pričakovanja

Projekt bo vključeval tudi 187 stanovanj, od manjših 47 kvadratnih metrov do prostornih penthouse stanovanj s pogledom na mesto. Po besedah Nemetha je interes za stanovanja izjemno velik, čeprav še niso podpisane nobene pogodbe. Cene stanovanj še niso določene, saj bodo te znane šele po izboru glavnega izvajalca del. “Za takšne ocene je še prezgodaj,” je za 24ur pojasnil Nemeth, “vendar imamo neke grobe ocene glede stroškov projekta, ki jih poskušamo znižati.”

Okoljevarstveni standardi in prihodnji koraki

Emonika bo eden prvih večnamenskih objektov v Ljubljani, ki bo pridobil certifikat BREEAM z oceno “zelo dobro”, kar predstavlja vodilni okoljevarstveni standard. Miklos Nemeth iz OTP Banke ocenjuje celoten projekt kot izjemno pomemben za razvoj infrastrukture in izboljšanje okoljskih vplivov v mestu.

[Vir: 24ur]; Portal24; Foto: www.elea.si