Energetska podjetja Nemčije in Norveške sklenila partnerstvo, vlagala bodo v vodik

ByA.K.

6. januarja, 2023 , ,

Energetska podjetja iz Nemčije in Norveške so sklenila partnerstvo, vlagala bodo v vodik

Nemška energetska družba RWE in norveški Equinor sta sklenila partnerstvo pri projektih, ki naj bi postavili temelje oskrbe Nemčije in Evrope z vodikom. Partnerstvo bo pomagalo evropski oskrbi z energijo in na vodiku temelječemu gospodarstvu v Nemčiji in EU, sta danes sporočili podjetji.

Equinor in RWE predlagata številne naložbe, ki bi postavile temelje za evropsko oskrbo z vodikom in njegovo uporabo v sektorju proizvodnje električne energije od leta 2030.

Proizvodnja čistega vodika

Norveško podjetje namerava vlagati v projekte čistega vodika v Evropi, z začetnimi zmogljivostmi za proizvodnjo nizkoogljičnega ali modrega vodika v domači državi dveh gigavatov do leta 2030 in 10 gigavatov do leta 2038.

Naložbe so odvisne od izgradnje plinovoda med Norveško in Nemčijo, ki bo dovajal vodik, ter od izgradnje infrastrukture za njegovo uporabo v Nemčiji.

Po izgradnji plinovoda bo Equinor modri vodik vozil v Nemčijo. RWE bo vodik odkupil in uporabil v prilagojenih plinarnah. Sodelovanje bo RWE in Equinorju pomagalo tudi pri projektih proizvodnje zelenega vodika.

Vlagati nameravajo v fleksibilne plinske elektrarne

RWE in Equinor načrtujeta tudi skupno naložbo v fleksibilne plinske elektrarne. Slednje bodo prilagojene tudi za delovanje na vodik. Do leta 2030 naj bi njihove zmogljivosti dosegle tri gigavate.

Elektrarne bodo kot gorivo uporabljale zeleni vodik iz skupnih projektov, s čimer se bo zaključil proces njihove razogljičenja.

Izvršni direktor in predsednik Equinorja Anders Opedal je dejal, da bi se lahko Norveška zaradi sodelovanja razvila v ključnega dobavitelja vodika za Nemčijo in Evropo.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Nemčija: Električni avtomobili onesnažujejo petkrat bolj kot v Španiji

Nemčija se je obrnila na premog, s čimer se je povečalo onesnaževanje, predvsem glede emisij CO2. Kot je znano, električni avtomobili ne izpuščajo škodljivih plinov, v celotnem življenjskem ciklu pa je stvar precej drugačna. To je še posebej opazno, če električna energija za njihovo delovanje ni pridobljena iz alternativnih virov energije… več tukaj.