Energetska podjetja, ki vsa poslujejo bolje, kot pred dvemi leti, odgovarjajo, da zagotovo niso tista, ki bi zaradi visokih cen energentov kovala dobičke, navaja 24UR. Kako pomagati najranljivejšim odjemalcem se države odločajo različno. Nekatere znižujejo davek na dodano vrednost in razmišljajo o uvedbi davka na neupravičen dobiček tistim podjetjem, ki proizvajajo elektriko. Kdo kuje dobičke in na čigav račun?

UKC Ljubljana

24UR navaja, da je Ljubljanski klinični center, ki velja za večjega porabnika električne energije, za stroške ogrevanja, hlajenja in stroške porabljene električne energije v letu 2020 porabil 2,94 milijona evrov. V letu 2021 so porabili 3,1 milijona evrov. Prva polovica letošnjega leta jih je stala 5,6 milijona evrov. Za elektriko bi tako UKC Ljubljana lahko letos glede na lani odštel kar osem milijonov evrov več.  

Medgeneracijski dom Domžale

V medgeneracijskem centru v Domžalah so ob prejemu položnice sprva mislili, da gre za napako, poroča 24UR. “Decembra smo imeli račun za elektriko 5.000 evrov, januarja 40.000 evrov. Najprej smo mislili, da je pomota. Smo pričakovali neko povečanje, vendar ne za 780 odstotkov,” jim je takrat povedal direktor doma starejših občanov Domžale Primož Cimerman.

Petrol

Dobavitelj elektrike obeh omenjenih je Petrol. Petrol je leta 2021 po izračunu Financ, glede na leto 2019 ustvaril za 10,3 odstotka višji dobiček. 24UR navaja, da Petrol odgovarja, da njihovo podjetje vsekakor ne sodi med tista, ki bi zaradi visokih cen energentov kovalo dobičke. Med koncem maja in začetkom junija je nabavna cena dizla zrasla za 16 odstotkov, bencina pa za 25 odstotkov, pravi Petrol.  Sam Petrol pa maloprodajnih cen zaradi regulacije ni zvišal, trdi Petrol.

Gen-I

Dobiček podjetja Gen-I se je, glede na leto 2019, povečal za rekordnih 373,4 odstotkov. Gen-I je edini električni distributer, ki je gospodinjskim odjemalcem obljubil, da cene elektrike ne bo dvigoval. Zdaj razmišlja, da bi to podaljšali do konca julija. A od kod potem takšni dobički? “Zaradi vseh vlaganj v digitalizacijo in analitiko na mednarodnih trgih. Poslujemo na 23-ih trgih, kjer poskušamo ustvariti visoke nadplanske vrednosti, vse na osnovi večje nihajnosti cen. Skratka, bolj kot cene nihajo, več uspemo ustvariti,” razloži Igor Koprivnikar, direktor podjetja Gen-I. Gen-I elektriko kupuje na borzi in jo uspe kupovati po najnižjih cenah. Od oktobra do junija so na račun umikov in visokih cen pri drugih trgovcih dobili že 56.000 novih odjemalcev, pravi Koprivnikar.  

Po navajanju 24UR sta čisti dobiček povečala tudi Geoplin in sicer za 101 odstotek in OMV za 9,6 odstotka.  

Foto: Siol

By A.K.

Komentar: