Energijske granola ploščice lahko pripravite tudi sami

ByAna Koren

15. novembra, 2022
Energijske granola ploščice lahko pripravite tudi sami

Energijske granola ploščice lahko pripravite tudi sami, z njimi boste v svoje telo vnesli številne koristne in zdrave sestavine.

Domače energijske ploščice so hitre in enostavne za pripravo, okusne in brez glutena. Čez dan jih imate lahko vedno pri roki, ko začutite lakoto ali padec energije in jih pojeste brez trohice obžalovanja, da ste se pregrešili. Nasprotno, v svoje telo boste vnesli veliko koristnih in zdravih sestavin ter zadovoljili svoje brbončice.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

  • 1 skodelica kremastega arašidovega masla
  • 2/3 skodelice medu
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 1/2 čajne žličke morske soli
  • 2 in 1/2 skodelice ovsenih kosmičev
  • 1/3 skodelice čokoladnih koščkov – kapljice ali koščki
  • 3 žlice grobo sesekljanih arašidov ali indijskih oreščkov

Postopek priprave:

Skledo ali manjši pladenj z nizkimi robovi obložimo s papirjem za peko.

V veliki skledi zmešajte arašidovo maslo, med, vanilijo in sol ter mešajte, dokler ne dobite gladke, kremaste zmesi.

Dodajte ovsene kosmiče, koščke čokolade in koščke arašidov ali indijskih oreščkov. Zmes se morda na začetku zdi suha, vendar mešajte, dokler se sestavine ne povežejo. Razporedite v s peki papirjem obloženo posodo in s pomočjo kozarca ali skodelice, ki ste jo povaljali v moki, razvaljajte na približno pol centimetra debelo. Zmes pustimo hladiti vsaj eno uro, nato pa jo narežemo na ploščice.

Tablice shranjujte v hladilniku.

Dober tek!

Ne spreglejte…

Večerna vadba bolje uravnava krvni sladkor

Večerna vadba bolje uravnava krvni sladkor. Zmerna in intenzivnejša vadba popoldan ali zvečer, torej med poldnevom in polnočjo, namreč znižuje raven krvnega sladkorja bolj kot telesna aktivnost, razporejena čez dan, kažejo rezultati nove nizozemske študije, objavljene v reviji Diabetologia.

Inzulinska rezistenca je stanje, ko je v telesu sicer dovolj inzulina, vendar ta ne deluje ali deluje zmanjšano. Posledica slednjega je razvoj predsladkorne bolezni in potencialno sladkorne bolezni tipa 2… vse tukaj.

Foto: iStock