Enkrat v življenju: Eksplozija, ki bo ustvarila novo zvezdo

ByAna Koren

29. marca, 2024 ,
Foto: Pexels

Enkrat v življenju: Eksplozija, ki bo ustvarila novo zvezdo

Astronomi z Univerze Nottingham Trent so danes sporočili, da se obeta izjemno nebesno dogajanje. Ples dveh zvezd v sistemu T Coronae Borealis, oddaljenem 3000 svetlobnih let, bo povzročil tako svetlo eksplozijo, da bo nekaj dni vidna s prostim očesom.

Profesor Daniel Brown pojasnjuje, da bo ta eksplozija ustvarila “novo zvezdo”, ki bo na nočnem nebu, preden bo počasi zbledela in za okoli 80 let izginila iz naše vidnosti, zasijala z izjemno močjo. Ta pojav, znan kot “nova”, se zgodi, ko se svetlost zvezde nenadoma močno poveča. Čeprav je težko napovedati natančen čas eksplozije, Brown verjame, da bi se lahko zgodila kadarkoli vse do septembra. “Čaka nas prava poslastica,” je izjavil, ob tem pa poudaril, da sistem T Coronae Borealis ni običajen, saj ga sestavljata dve zvezdi, ki krožita ena okoli druge.

Ta nebesni par je posebej zanimiv zaradi svoje sposobnosti, da občasno močno poveča svojo svetlost, postane lahko opazen celo s prostim očesom. V paru dominira masivna bela pritlikavka, ki ima kljub velikosti, primerljivi z Zemljino, maso enako našemu Soncu. Njen spremljevalec, starajoči se rdeči velikan, pa s širjenjem oddaja svoj material na belo pritlikavko.

Cikel eksplozij

“Približno na vsakih 80 let bela pritlikavka zbere dovolj materiala, da se vžge v termonuklearni eksploziji in dramatično poveča svojo svetlobo,” je razložil Brown. Napoveduje, da se nam zdaj obeta nova eksplozija v sistemu T Coronae Borealis, pri čemer se bo svetlost zvezde, ki je sicer komaj vidna, povečala do te mere, da bo zasijala kot ena izmed najsvetlejših zvezd na nebu.

Svetloba nove zvezde bo zasijala v bližini ozvezdja Herkul in bo, s svetlostjo primerljivo z zvezdami v ozvezdju Plough, vidna tudi v svetlobno onesnaženih mestih. Astronomi opisujejo “nove” kot nekakšne vodikove bombe, kar priča o mogočnosti dogajanj v našem vesolju.

V pričakovanju tega izjemnega dogodka, ki združuje znanstveno razumevanje z neizmerno lepoto vesolja, lahko ljubitelji astronomije in vsi, ki cenijo čudesa nočnega neba, pričakujejo resnično osupljivo predstavo.

[Vir: HINA]; Portal24; Foto: Pexels