EPP ne bo poskušala skleniti uradnega dogovora s skupino ECR Giorgie Meloni

Ursula von der Leyen [Foto: Wikimedia/Dati Bendo]

EPP ne bo poskušala skleniti uradnega dogovora s skupino ECR Giorgie Meloni

Generalni sekretar Evropske ljudske stranke (EPP), Thanasis Bakolas, je v nedavnem intervjuju za Euronews poudaril, da je Zeleni dogovor, ključni projekt Evropske komisije pod vodstvom Ursule von der Leyen, preveč ideološko obarvan in ga je treba ponovno predelati, da bi bolj poudarjal konkurenčnost. Bakolasove izjave prihajajo v času po nedavnih volitvah, ko EPP in njeni potencialni zavezniki skušajo utrditi svojo pozicijo v Evropskem parlamentu.

Po volitvah so ankete pokazale, da je EPP osvojila 186 sedežev, kar jih postavlja daleč pred drugo uvrščeno skupino socialistov in demokratov (S&D) s 135 sedeži ter liberalno Renew Europe s 79 sedeži. Bakolas je izrazil željo EPP, da bi oblikovali večino v Evropskem parlamentu s pomočjo svojih tradicionalnih zaveznikov – socialistov, liberalcev in morda tudi Zelenih. “Številke so za takšno večino in to je dobro,” je dejal Bakolas.

Kljub prizadevanjem za koalicijsko širitev, je Bakolas jasno nakazal potrebo po ponovnem premisleku o Zelenem dogovoru. “Zeleni dogovor je odtujil nekatere naše štipendiste iz EPP, predvsem Les Républicains iz Francije, ki so jo obsodili, da je sprejela ‘politiko zmanjševanja rasti, ki jo promovira levica’,” je pojasnil Bakolas. Po njegovem mnenju je dogovor preveč ideološko usmerjen in potrebuje večji poudarek na konkurenčnosti, kar je tudi ključni argument desne skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), ki jo vodi italijanska premierka Giorgia Meloni.

Meloni kot konstruktiven akter na evropski sceni

Bakolas je pohvalil Meloni kot zelo konstruktivno voditeljico na evropski sceni. “Italijanska premierka je voditeljica, ki je v (Evropskem) svetu zelo všečna in spoštovana, ne le pri voditeljih EPP, ampak tudi pri drugih voditeljih,” je dejal. Kljub temu pa EPP ne bo poskušala skleniti uradnega dogovora s skupino ECR Giorgie Meloni, niti za ponovno izvolitev Ursule von der Leyen niti za podporo vladne večine v naslednjem mandatu. “Evroposlanci Giorgie Meloni bodo morda želeli glasovati za nas. In mislim, da bi bilo to super. Vendar ne vidim nobenega institucionalnega ali bolj formaliziranega dogovora onkraj tega,” je dodal Bakolas.

Po razglasitvi začasnih rezultatov volitev je Ursula von der Leyen spremenila svojo strategijo in iztegnila roko socialistom in liberalcem, da bi v naslednjih petih letih zgradili močno sredinsko večino, brez omembe Melonije. “Center drži,” je dejala von der Leyen. Vendar pa ostaja vprašanje, ali bodo Zeleni, ki so padli z 71 na 53 evropskih poslancev, del te proevropske večine, odprto. Von der Leyenova je poudarila, da sta njeni prednostni nalogi S&D in Renew, ter da so vrata ostala “odprta” za druge.

Zapletene poti v parlamentu

Bakolas je priznal, da bo pot v parlamentu za von der Leyen zapletena in težka, še posebej glede na njeno ambiciozno Zeleno pogodbo. “Delo je treba opraviti politično, da motiviramo naše poslance Evropskega parlamenta, da sledijo liniji, ki jo voditelji želijo. In po mojem mnenju je res pomembno, da Parlament deluje strateško in zelo politično, ker je to edini način, na katerega lahko ohraniti sredinsko koalicijo,” je dejal Bakolas.

EPP je v zadnjem času vse bolj antagonistično nastrojena proti Zelenemu dogovoru, kar je povzročilo ostre spopade, zlasti glede zakona o obnovi narave. Progresivci trdijo, da konservativci želijo zaustaviti ali celo obrniti prizadevanja za doseganje podnebne nevtralnosti. “Kot politična stranka želimo, da Zeleni dogovor uspe in navsezadnje je to tisto, kar si ljudje želijo,” je dejal Bakolas, vendar dodal, da je dogovor preveč ideološko usmerjen in da je manjkajoči del “konkurenčni kot”.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Wikimedia/Dati Bendo