EPP poziva k preusmeritvi večine EU proračuna za povečanje gospodarske konkurenčnosti

Bruselj [Foto: Pexels]

EPP poziva k preusmeritvi večine EU proračuna za povečanje gospodarske konkurenčnosti

Evropska ljudska stranka (EPP), največja skupina v Evropskem parlamentu, je v osnutku delovnega načrta, na katerega se pri poročanju sklicuje Euractiv, predlagala, da bi naslednja Komisija EU prenesla več kot dve tretjini porabe EU za povečanje gospodarske konkurenčnosti bloka. Načrt bo obravnavan na konvenciji skupine na Portugalskem, ki se začne 2. julija.

Osnutek delovnega načrta, imenovan “Načrt v 5 točkah za močno Evropo”, podrobneje opredeljuje temeljne zahteve iz volilnega manifesta desne sredine v EU. Ena ključnih točk je evropska strategija konkurenčnosti, ki vključuje zmanjšanje birokracije, spodbujanje mednarodne trgovine in dokončanje unije kapitalskih trgov.

Za naslednje sedemletno proračunsko obdobje EU, znano kot večletni finančni okvir (MFF), ki se začne leta 2028, želi EPP doseči, da bi 70 odstotkov EU proračuna šlo za konkurenčnost. To vključuje spodbujanje naložb v listine in tvegani kapital.

Pobuda temelji tudi na obljubi predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen iz leta 2023, da bo zmanjšala obveznosti poročanja podjetij za 25 odstotkov. EPP zdaj želi doseči zmanjšanje regulativnega bremena za eno tretjino do leta 2029.

Za dosego tega cilja EPP predlaga “ustavitev izvajanja” zahtev glede poročanja v okviru direktive o poročanju o trajnostnem razvoju podjetij (CSRD) in direktive o skrbnem pregledu podjetij o trajnostnem razvoju (CSDDD). Nadalje želi skupina pregledati skupni učinek zakonodaje EU na podjetja in poenostaviti postopke za pridobitev dovoljenj.

EPP se zavzema tudi za ustanovitev novega portfelja za trgovino in imenovanje novega komisarja za mala in srednja podjetja (MSP) ter boljšo zakonodajo.

Osnutek delovnega načrta EPP sledi podobnim prednostnim nalogam, ki jih bosta sprejeli levosredinska S&D in liberalna skupina Prenovimo Evropo, in opisuje prednostne naloge za prihodnji mandat Komisije.

[Vir: Euractiv]; Portal24; Foto: Pexels