Epsteinova preteklost je JPMorgan stala 365 milijonov dolarjev

Družba JP Morgan Chase je dosegla poravnavo z Ameriškimi Deviškimi otoki in svojim nekdanjim izvršnim direktorjem Jesom Staleyjem zaradi domnevnih povezav z obsojenim spolnim prestopnikom Jeffreyjem Epsteinom. Banka bo Ameriškim Deviškim otokom plačala 75 milijonov ameriških dolarjev zaradi obtožb, da je omogočila Epsteinove nezakonite dejavnosti. Pri tem banka ni priznala nobene kršitve.

JPMorgan se je predhodno dogovorila za poravnavo z Epsteinovimi žrtvami v višini 290 milijonov ameriških dolarjev. V ločenem zaupnem sporazumu je banka sklenila poravnavo z gospodom Staleyjem za znesek, ki ni bil razkrit. Staley je dosledno zanikal, da bi vedel za Epsteinova kazniva dejanja.

Od 75 milijonov ameriških dolarjev, plačanih Ameriškim Deviškim otokom, bo 30 milijonov namenjenih lokalnim dobrodelnim organizacijam, 25 milijonov za krepitev kazenskega pregona v boju proti trgovini z ljudmi, 20 milijonov pa za sodne stroške. Poravnava je bistveno nižja od 190 milijonov ameriških dolarjev, ki jih je ozemlje prvotno zahtevalo. Družba JP Morgan meni, da je ta rešitev v najboljšem interesu vseh vpletenih strani.

S poravnavo se zaključuje leto dni trajajoča preiskava odnosov banke in ozemlja z Epsteinom. Začetek sojenja je bil predviden za 23. oktober. Epstein, stranka banke JP Morgan med letoma 1998 in 2013, naj bi trgoval z dekleti na svoje zasebne otoke na Karibih, kar je bilo podrobno opisano v prejšnji tožbi.

Družba JP Morgan je dejala: “Podjetje globoko obžaluje kakršno koli povezavo z Epsteinom in ne bi nadaljevalo poslov z njim, če bi sumilo, da banko izkorišča za svoje kriminalne dejavnosti. Banka je bila obtožena, da je spregledala sumljive dejavnosti, povezane z Epsteinom, vključno z rednimi dvigi gotovine.

Epstein, ki je avgusta 2019 umrl v zaporu, je čakal na sojenje zaradi obtožb o spolni trgovini z mladoletniki. Njegova smrt je bila ocenjena kot samomor. Tik pred smrtjo je dopolnil svojo oporoko in jo registriral na ameriških Deviških otokih.

JP Morgan obtožuje Staleyja zaradi Epsteinovih vezi

Ariel Smith, generalna državna tožilka ameriških Deviških otokov, je poudarila pomen poravnave. Poleg tega je izpostavila stroge pravne obveznosti, ki jih imajo banke na Wall Streetu. Te obveznosti jim nalagajo, da prepoznajo trgovino z ljudmi in jo obravnavajo. Sporazum pomeni neomajno podporo žrtvam, saj je 10 milijonov ameriških dolarjev namenjenih za storitve na področju duševnega zdravja.

Brad Edwards, ki zastopa več kot 20 Epsteinovih domnevnih žrtev, je pohvalil odpornost preživelih proti Epsteinovi mogočni mreži za trgovino s spolnimi storitvami.

Dokumenti so razkrili komunikacijo med Epsteinom in Staleyjem, ki je več kot 30 let delal za banko JP Morgan. V enem od sporočil je Staley izrazil hvaležnost za Epsteinovo “prijateljstvo”. JP Morgan je v tožbi obtožila Staleyja za njegove poslovne stike z Epsteinom in namignila, da je Staley, če so obtožbe resnične, svoje osebne interese postavil pred interese banke in bo odgovoren za morebitno škodo.

Staley se je odzval s pojasnilom, da ni imel nadzora nad Epsteinovimi računi in da trditve presegajo njegovo službovanje v banki. Staleyjev odvetnik je obtožbe prej označil za “obrekovanje”.

Epstein, ki je bil leta 2008 obsojen zaradi napeljevanja mladoletne osebe k prostituciji, je bil povezan z uglednimi osebnostmi. Med njimi so bili princ Andrew, nekdanja predsednika Donald Trump in Bill Clinton ter več uglednih poslovnežev.

Vir foto: X Biznis24