Erdogan: Ankara bi se lahko “razšla” z Evropsko unijo

ByAna Koren

16. septembra, 2023 , ,

Erdogan: Ankara bi se lahko “razšla” z Evropsko unijo

Ankara se lahko “razšla” z Evropsko unijo, če bo treba, opozarja turški predsednik Tayyip Erdogan v odgovoru na vprašanje novinarjev o vsebini nedavnega poročila Evropskega parlamenta o Turčiji. Poročilo, ki je bilo sprejeto v začetku tega tedna, ugotavlja, da se pristopni proces Turčije k evropskemu bloku v sedanjih okoliščinah ne more nadaljevati, in poziva EU, naj preuči možnost uporabe “vzporednega in realističnega okvira” v odnosih z Ankaro.

Turčija je že 24 let uradna kandidatka za članstvo v EU, vendar so pristopna pogajanja v zadnjih letih zastala zaradi zaskrbljenosti bloka glede kršitev človekovih pravic in spoštovanja vladavine prava v Turčiji.

“EU se poskuša ločiti od Turčije,” je Erdogan dejal novinarjem pred potovanjem v ZDA. “V zvezi s tem razvojem dogodkov bomo sami ocenili, in če bo treba, se lahko razidemo z EU.”

Turško zunanje ministrstvo je v začetku tega tedna sporočilo, da poročilo Evropskega parlamenta vsebuje neutemeljene obtožbe in predsodke ter ima “plitek in nevizionarski” pristop do vezi Turčije z EU.

vir Foto: Wikipedia Portal24

Ne spreglejte…

Tožilec želi Trumpu pred sojenjem omejiti izjave

Ameriški posebni tožilec Jack Smith je od sodnice Tanye Chutkan zahteval, da glede izjav nekdanjega predsednika Donalda Trumpa v zvezi s sodnim primerom v Washingtonu DC uvede omejitve, je razvidno iz sodne vloge, oddane v petek. Omenjeni primer se nanaša na Trumpov poskus razveljavitve svojega poraza na volitvah leta 2020.

Smith trdi, da ima Trump uveljavljeno prakso izdajanja hujskaških javnih izjav, namenjenih posameznikom ali institucijam, ki mu predstavljajo oviro ali izziv. Slednje pa po mnenju tožilcev dokazuje potrebo po zaščiti potencialnih porotnikov pred strahom pred grožnjami in nadlegovanjem, ki izhajajo iz Trumpovih zaničevalnih in hujskaških javnih izjav… več tukaj.