Turški predsednik Tayyip Erdogan pravi, da pogovori Turčije s finsko in švedsko delegacijo prejšnji teden niso bili na pričakovani ravni. Ankara, pa po Erdoganovih besedah državam, ki podpirajo terorizem in, ki vstopajo v Nato, ne more reči da, poroča turška državna televizija TRT Haber.

Turčija nasprotuje pridružitvi Švedske in Finske k zavezništvu Nato. Tako bi Turčija zadržala dogovor, ki bi omogočil zgodovinsko širitev Nata.  Zadnji komentarji Erdogana pa kažejo, da širitvi Nata še vedno nasprotuje.

Turčija je Švedsko in Finsko izpodbijala z utemeljitvijo, da skrivata ljudi, ki so povezani z militantno skupino Kurdistanske delavske stranke (PKK) in drugimi, za katere meni, da so teroristi. Razlog pa,   leta 2019 sta Finska in Švedska ustavili izvoz orožja v Ankaro. 

Švedska in Finska sta podali izjavo, v kateri obsojata terorizem in pozdravili možnost usklajevanja z Ankaro.

Turčija si želi čim prej končati vojno med Rusijo in Ukrajino, a so razmere vsak dan bolj negativne, je dejal Erdogan in dodal: “V ponedeljek bom opravil telefonske klice tako z Rusijo kot z Ukrajino. Strani bomo še naprej spodbujali k uporabi kanalov dialoga in diplomacije.”

Vir: Reuters

Foto: Markus Schreiber – AP