Erdogan prisegel za tretji predsedniški mandat

Predsednik Recep Tayyip Erdogan je, potem ko je zmagal v drugem krogu volitev znova prisegel predsedniški mandat in dve desetletji svoje vladavine podaljšal za nadaljnjih pet let. Inavguraciji v parlamentu je sledila razkošna slovesnost v predsedniški palači v prestolnici Ankari. Slovesnosti se bo udeležilo več deset svetovnih voditeljev.

Erdogan je 28. maja kljub gospodarski krizi in ostrim kritikam po februarskem uničujočem potresu, v katerem je umrlo več kot 50.000 ljudi, v drugem krogu zmagal proti sicer močni opozicijski koaliciji.

Erdogan je dobil 52,18 odstotka glasov. Njegov posvetni tekmec Kemal Kilicdaroglu je dobil 47,82 odstotka, kažejo uradni rezultati.

Turški voditelj z najdaljšim stažem se v tretjem mandatu sooča s takojšnjimi in velikimi izzivi, ki jih spodbujajo upočasnjeno gospodarstvo in zunanjepolitične napetosti z Zahodom.

“Z geopolitičnega vidika bodo volitve okrepile nedavno prizadevanje Turčije za neodvisno zunanjo politiko,” je dejal Matt Gertken. Gertken je glavni geopolitični strateg pri BCA Research. “Cilj te politike je pridobiti največjo gospodarsko in strateško korist od vzhodnih in avtokratskih držav. Hkrati je treba preprečiti tudi trajno prekinitev odnosov z zahodnimi demokracijami. Napetosti z Zahodom se bodo, zdaj ko ima Erdogan nov mandat, v tem okviru verjetno spet povečale,” je dodal Gertken.

Reševanje gospodarskih težav je prednostna naloga

Reševanje gospodarskih težav države bo Erdoganova prednostna naloga. Stopnja inflacije v Turčiji pri 43,70 odstotka. Deloma tudi zaradi njegove neortodoksne politike zniževanja obrestnih mer za spodbujanje rasti.

Predsednik bo danes razkril svoj novi kabinet. Tamkajšnji medijo špekulirajo, da bi lahko pomembno vlogo odigral nekdanji finančni minister Mehmet Simsek, pomirjujoča osebnost z mednarodnim ugledom. Nekdanji ekonomist Merrill Lynch Simsek je znan po tem, da je nasprotoval Erdoganovi nekonvencionalni politiki. Med letoma 2009 in 2015 je bil finančni minister. Simsek je bil do leta 2018 podpredsednik vlade, pristojen za gospodarstvo. Istega leta je zaradi niza padcev lire odstopil.

“Zdi se, da bo Erdoganova vlada sledila ortodoksnemu stabilizacijskemu programu,” je dejal Alp Erinc Yeldan. Yeldan je profesor ekonomije na istanbulski univerzi Kadir Has. Dodal je: “Zdaj vidimo, da so novice o Mehmetu Simseku in njegovi ekipi na trgih sprejele z navdušenjem.”

Novi poslanci turškega parlamenta so prisegli na prvi seji po volitvah 14. maja, in sicer v petek. Prve seje se je udeležil tudi Erdogan. Njegovo zavezništvo ima v 600-članskem parlamentu večino.

Erdoganove inavguracije se bo udeležil tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Zaveznice Nata nestrpno čakajo, da bo Ankara Švedski dala zeleno luč za pridružitev obrambnemu zavezništvu pod vodstvom ZDA pred vrhom julija.

Erdogan je odlašal z odobritvijo prošnje. Stockholm je obtožil, da skriva “teroriste” iz prepovedane Kurdistanske delavske stranke (PKK), ki so jo Ankara in njeni zahodni zavezniki uvrstili na seznam terorističnih skupin.

Švedski zunanji minister Tobias Billstrom je na Twitterju dejal, da se je na srečanju Nata v Oslu pojavilo “jasno sporočilo” Turčiji in Madžarski, da začneta postopek ratifikacije.

Njegov turški kolega Mevlut Cavusoglu je odgovoril: “Kristalno jasno sporočilo našim švedskim prijateljem! Izpolnite svoje obveznosti, ki izhajajo iz Trilateralnega memoranduma, in naredite konkretne korake v boju proti terorizmu.”

vir Foto: Wikipedia Portal24