(Foto: Reuters)

Turški predsednik Tayyip Erdogan, ki je nasprotoval vstopu Švedske in Finske v Nato, je v soboto opravil telefonske klice z voditeljema obeh držav, pogovarjali pa so se o njegovih pomislekih glede terorističnih organizacij. 

Po navajanju turškega predsedstva je Erdogan švedski premierki Magdaleni Andersson dejal, da Ankara pričakuje konkretne korake za odpravo svojih pomislekov. Prav tako pa je treba po Erdoganovih besedah odpraviti embargo na izvoz orožja, ki je bil Turčiji uveden po njenem vpadu v Sirijo leta 2019.

Anderssonova je v izjavi dejala, da ceni poziv in da Švedska upa, da bo okrepila dvostranske odnose s Turčijo, dodala je: “Poudarila sem, da Švedska pozdravlja možnost sodelovanja v boju proti mednarodnemu terorizmu, in poudarila, da Švedska jasno podpira boj proti terorizmu in uvrstitev PKK na seznam teroristov.” 

V drugem klicu, ki ga je Erdogan namenil finskemu predsedniku Sauliju Niinistu pa je Erdogan povedal, da neupoštevanje terorističnih organizacij, ki predstavljajo grožnjo zaveznici v Natu, ne bi ustrezalo duhu zavezništva.

Niinisto je dejal, da je imel z Erdoganom “odprte in neposredne” pogovore in se strinjal z nadaljevanjem tesnega dialoga.  

Turčija je prejšnji teden presenetila svoje zaveznice v Natu z nasprotovanjem pristopu Finske in Švedske v Nato, a so zahodni voditelji izrazili prepričanje, da ugovori Ankare ne bodo ovira za proces članstva. Preden se lahko nova članica sprejme in tako izkoristi jamstvo za kolektivno varnost  pa mora dati soglasje vseh 30 držav Nata.

Vir: Reuters

Komentar: