Erdogan Švedski in Finski: Izročite teroriste drugače ne boste vstopili v Nato

Erdogan Švedski in Finski: Izročite teroriste ali pa ne boste vstopili v Nato

Švedska in Finska morata Turčiji izročiti teroriste (do 130), preden turški parlament odobri njihovo prošnjo za vstop v Nato, je danes dejal predsednik Tayyip Erdogan. Po ruski invaziji na Ukrajino sta dve državi zaprosili za članstvo v Natu, kar mora potrditi vseh 30 članic zavezništva.

Turčija je Švedsko kot državo, ki se mora jasno opredeliti do ljudi, ki jih ima Ankara za teroriste, med katerimi so večinoma kurdski militanti še posebej izpostavila. Ankara omenjeno skupino krivi tudi za poskus državnega udara leta 2016. Junija 2022 sta Švedska in Finska podpisali sporazum o izročitvi s Turčijo, da bi premagali nasprotovanja Ankare in se pridružili Natu.

Turčija zahteva izročitev okoli 130 ljudi

“Rekli smo jim, da če nam ne izročite teroriste, njihova zahteva ne bo sprejeta v parlamentu,” je dejal Erdogan. Erdogan se je pri slednjem skliceval na skupno novinarsko konferenco novembra s švedskim premierjem Ulfom Kristerssonom. Turški predsednik zahteva izročitev okoli 130 “teroristov”.

Ankara je prejšnji teden obsodila video montažo skupine blizu Kurdistanske delavske stranke (PKK) na Švedskem. V videu lutka s podobo predsednika Erdogana visi obešena za noge in je imenovana “diktator”. Državi sta se zavezali, da bosta teroriste oz. osumljence terorizma deportirali ali izročili. Pri zavezi sta se zanašali na turške obveščevalne podatke in zakone EU.

“Ne iščemo ničesar, kar ni v skladu z njihovo zakonodajo”

Tiskovni predstavnik turškega predsednika Ibrahim Kalin je opozoril, da se čas izteka in da bosta državi, če bosta državi izpolnili obljube, njune zahteve ratificirali še pred majskimi predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami.

Kalin meni, da Turčija “od Švedske in Finske ne zahteva ničesar, kar ni v skladu z njuno zakonodajo” in dodaja, da je Ankara “zelo realna”. Kristersson je pred tem v ponedeljek dejal, da je njegova država v “dobrem položaju” glede turške ratifikacije članstva v Natu.

vir Foto: Pexels

Švedski premier prepričan, da bo Turčija odobrila vstop Švedske v Nato

Švedski premier Ulf Kristersson je na varnostni konferenci v Sälenu izrazil prepričanje, da bo Turčija odobrila vstop Švedske v zavezništvo Nato. Dodal je, da nekaterih turških zahtev ne morejo sprejeti… več tukaj.