Erdogan v New Yorku nasprotoval negativnemu pristopu do Putina

Recep Tayyip Erdogan [Foto: Wikimedia/Kremlin.ru]

Erdogan v New Yorku nasprotoval negativnemu pristopu do Putina

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je izrazil nestrinjanje z negativnim stališčem svetovnih voditeljev do ruskega predsednika Vladimirja Putina. Po srečanju na Generalni skupščini ZN v New Yorku je v pogovoru z novinarji dejal, da “Rusija ni država, ki bi jo lahko ignorirali.”

V izjavi, ki jo je predvajalo več turških televizijskih postaj, Erdogan poudarja, da Rusija zaradi svoje geografske velikosti in položaja na svetovni sceni zavzema jasno mesto. Glede sporazuma o izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja, ki ga je Moskva zapustila julija, je izrazil upanje, da bodo našli rešitev.

Erdogan je poudaril: “Tako voditelji kot premierji imajo negativen odnos do Putina. Seveda ne delimo in ne izražamo tega stališča.” Dodal je, da meni, da takšni pristopi niso pravilni. “Rusija ni navadna država,” je poudaril turški predsednik Erdogan. Glede proizvodnje žita je povedal, da je Rusija zdaj med ključnimi državami in je ne moremo prezreti.

Odnosi med Turčijo in Rusijo so ključni v svetovni politiki. Čeprav Turčija vojaško podpira Ukrajino in poudarja, da podpira njeno ozemeljsko celovitost, nasprotuje sankcijam proti Rusiji in si prizadeva za dobre odnose tako z Moskvo kot z Kijevom.

vir Foto: Erdogan wikimedia/Kremlin.ru

Portal24