Evropsko sodišče za človekove pravice je Rusiji, ki je skupine za človekove pravice označila za “tuje agente”, naložilo plačilo odškodnin.

Na torkovem zaslišanju v Strasbourgu je sodišče odločilo, da ruski zakoni, ki oblastem dovoljujejo da neprofitne organizacije opisujejo kot “tuje agente”, kršijo Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. S tem jim odrekajo svobodo zbiranja in združevanja.

Zakoni so vladi Vladimirja Putina dovolili, da utiša opozicijo z zatiranjem nevladnih organizacij, medijev in drugih kritikov. Zakoni so bili sprejeti leta 2012 in so prilagojeni tako, da vključujejo novinarje, aktiviste in neprofitne organizacije. Pritožbe je v med leti 2013 in 2018 vložilo 73 ruskih skupin. Tožniki so kritizirali vrsto birokratskih ovir in visokih glob, ki so jih utrpeli zaradi označevanja s tujimi agenti.

Odločitev ESČP

Sodniki na ESČP so skupini za človekove pravice pritrdili in odločili, da “vmešavanje v pravice organizacij pritožnikov ni bilo niti predpisano z zakonom niti je v demokratični družbi nujno”.

Sodišče je odločilo še, da je uporaba “politične dejavnosti” kot podlage za določitev strank kot tujih agentov povzročila “neskladne rezultate in povzročila negotovost med nevladnimi organizacijami, ki se želijo vključiti v dejavnosti civilne družbe, zlasti v zvezi s človekovimi pravicami ali zaščito okolje ali dobrodelno delo«.

ESČP je Rusiji tako naložilo plačilo v višini 1,02 milijona evrov odškodnine pritožnikom in 119.000 evrov stroškov.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov odločitve sodišča ni želel komentirati. Ruski zakonodajalci so prejšnji teden sprejeli zakonodajo, s katero je jurisdikcija ESČP v Rusiji prenehala veljati. Ukrep navaja, da Rusija ne bo izvajala nobenih odločitev, sprejetih po 15. marcu, po dnevu, ko je Moskva izstopila iz Sveta Evrope.

Foto: Svet EU