Estonija zaskrbljena zaradi možnega hibridnega napada iz Rusije

Estonski zunanji minister Margus Tsahkna je nedavno izrazil globoko zaskrbljenost zaradi potencialnega hibridnega napada iz Rusije. V ekskluzivnem intervjuju za Euronews je dejal: “Obstajajo hibridne grožnje. Vendar nikoli ne vemo, kakšna hibridna situacija se lahko zgodi. Tudi prej smo jim bili priča.” Tsahkna je dal jasno vedeti, da bi Rusija lahko preizkusila meje ne samo Estonije, temveč tudi meje NATO in EU s Talinom glavnim mestom Estonije znotraj obeh blokov. Poudaril je, da Estonija in zavezniki zelo pozorno spremljajo situacijo na meji.

Estonija, majhna baltska država in nekdanji del Sovjetske zveze, ima skoraj 300 km mejo z Rusijo. Zaradi vojne v Ukrajini so se varnostni pomisleki v državi dramatično povečali, saj se Estonija boji morebitnega revizionizma Rusije. Hibridne grožnje združujejo tako vojaške kot nevojaške taktike, vključno z dezinformacijami, kibernetskimi napadi, gospodarskim pritiskom in uporabo neregularnih oboroženih skupin.

Estonija se ne boji grožnje

Tsahkna je navedel primer Poljske in Litve, ki prav tako mejita na Rusijo ali njeno zaveznico, Belorusijo, ter izrazil razumevanje za njune skrbi pred morebitno rusko provokacijo. Opozoril je, da se Estonija ne boji grožnje, ki jo predstavlja Rusija, vendar mora ostati pripravljena na ukrepanje. Tsahkna je tudi omenil dramatično povečanje vojaških izdatkov Estonije od ruskega napada na Ukrajino in načrte za dvig teh izdatkov na 3 odstotke BDP za obdobje 2024–2027.

Estonska premierka Kaja Kallas pa se je medtem znašla v središču škandala glede poslovnih interesov svojega moža v Rusiji. Tsahkna je to vprašanje komentiral z besedami: “Ne vidim nobene škode ali karkoli drugega, beseda je premočna. To je veliko bolj domače vprašanje.” Opozicijski politiki so pozvali Kallas k odstopu, čeprav njen mož trdi, da ni vedela za njegove gospodarske interese v Rusiji.

Estonija se zavzema za ustavitev poslovanja z Rusijo in podpira napore za sankcije proti Rusiji. Zunanji minister je poudaril potrebo po globalnem razumevanju tega vprašanja in pozval k sodelovanju v EU za uvedbo novih sankcij proti Rusiji. Hkrati je napovedal, da bo estonskemu parlamentu kmalu predstavil osnutek zakona o uporabi zamrznjenih ruskih sredstev za podporo Ukrajini in Evropi.

Tsahkna se zaveda, da je boj Ukrajine za obrambo svoje države težak in dolgoročen. Vendar poudarja, da je Estonija pripravljena podpreti Ukrajino s trajnimi zavezami. Kljub počasnemu napredku ukrajinske protiofenzive je prepričan, da bo dolgoročno uspešna. Ukrajina je junija začela protiofenzivo, da bi pregnala ruske sile, vendar se sooča z močnim odporom, medtem ko ima Moskva več mesecev časa za priprave. Estonija ostaja odločena, da stoji ob boku Ukrajini v njenem boju za svobodo in varnost.

Foto: Pexels (fotografija je simbolna)

Portal24