Estonski minister: Ukrajinska protiofenziva zaradi zime pod časovnim pritiskom

ByAna Koren

10. septembra, 2023 , , ,
Ukrajina Foto: ZelenskiUA X

Estonski minister: Ukrajinska protiofenziva zaradi zime pod časovnim pritiskom

Estonski obrambni minister Hanno Pevkur je na tiskovni konferenci v Talinu izrazil zaskrbljenost zaradi časovnega pritiska, s katerim se sooča ukrajinska protiofenziva proti ruskim enotam na vzhodu in jugu. Pevkur je opozoril, da se okno za Ukrajino hitro zapira, saj se bliža zima, ki bo otežila vojaške operacije.

“Pri Ukrajincih imamo od štiri do sedem tednov, odvisno od narave. Po tem bo verjetno nekoliko manj gibanja zaradi vremena,” je dejal Pevkur novinarjem. “Poglejmo, kako bo šlo. Vendar moramo priznati, da vreme igra veliko vlogo v protiofenzivi.”

Opremljena z milijardami evrov vredne zahodne opreme je Ukrajina junija začela svoj veliki vojaški napad na ruske sile. Kljub trdemu boju se je Moskva več mesecev pripravljala in izkoristila čas za kopanje jarkov in polaganje protipehotnih min. Napredek ukrajinskih sil je bil počasen in to se bo verjetno še poslabšalo, ko se vremenske razmere poslabšajo.

“V južni Ukrajini razmere zagotovo niso lahke. Videli smo, da je Ukrajina dosegla določen napredek. Vendar je kljub temu več kot 100.000 kvadratnih kilometrov zasedenih [s strani ruske vojske],” je pojasnil Pevkur. “Bil sem v stiku z Ukrajinci in tudi oni pravijo, da je izjemno težko, saj obstoj ruskih minskih polj pomeni ‘čisto ročno delo’ kijevskih vojakov, da gredo naprej.”

Sekretar ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo, Oleksij Danilov, je avgusta označil ruska minska polja za “nora” – s kar petimi minami na kvadratni meter.

Pevkur je pozval države po svetu, naj še naprej podpirajo Ukrajino z orožjem in finančno pomočjo

Kljub težavam se je ukrajinska vojska konec prejšnjega meseca uspela prebiti skozi prvo rusko obrambno linijo na ključni južni fronti blizu Zaporožja. Pevkur je pozval države po svetu, naj še naprej podpirajo Ukrajino z orožjem in finančno pomočjo.

“Verjamem, da Ukrajina lahko nadaljuje napredek in zmaguje. Zato mora biti tam tudi mednarodna pomoč, kajti Ukrajina se bori za svobodo sveta,” je poudaril Pevkur.

Čeprav je Zahod obljubil podporo Ukrajini v boju proti Rusiji, se nekatere države še vedno obotavljajo. Profesor mednarodne varnosti na Univerzi v Bradfordu Paul Rogers je opozoril, da podpora ni enotna in da obstajajo različni pogledi na konflikt.

Estonija, majhna baltska država, ostaja trdna zagovornica Ukrajine in se boji samozavestne Rusije, čeprav je bila nekoč del ZSSR. Estonija je svojo prihodnost večinoma usmerila v EU in Nato, čeprav obstaja nekaj dvoumnosti med delom prebivalstva glede te odločitve.

Foto: Volodimir Zelenski Twitter/X

Portal24