Dogovor

EU države so se danes trudile doseči dogovor, na embargo na dobave ruske nafte, a bi ta še vedno omogočal dostavo nafte po cevovodih. Kompromis bi bil zmaga nad Madžarsko in odblokiranje novih sankcij proti Moskvi.

Odposlanci vlad Evropske unije bi lahko ta dogovor sklenili v nedeljo v Bruslju. Torej pravočasno, da bi ga lahko njihovi voditelji potrdili na vrhu od 30. do 31. maja.

Šesti sveženj EU sankcij proti Rusiji je zadržala Madžarska. Pravi, da bi ustavitev uvoza ruske nafte madžarskemu gospodarstvu zadala velik udarec. Madžarska nima obale zato nafte ne more dobiti od drugod.

Madžarsko nasprotovanje

Madžarsko nasprotovanje je odložilo tudi izvajanje drugih elementov iz paketa sankcij: odklop največje ruske banke Sberbank iz sporočilnega sistema SWIFT, prepoved ruskih izdajateljev televizijskih programov v EU in dodajanje več ljudi na seznam posameznikov, katerih premoženje je zamrznjeno in ne morejo vstopiti v EU.

Nasprotovanje naftnemu embargu s strani Madžarske je grozilo tudi, da bo vrh prihodnji teden katastrofa za odnose z javnostmi. To bi razkrilo neenotnost v EU.

Razlogi za nasprotovanje

Madžarska pravi, da potrebuje, da se odmakne od ruske surove nafte do štiri leta. Nadgradnja rafinerij in razširitev naftovoda, po katerem priteče nafta iz Hrvaške pa naj bi zahtevala naložbe v višini približno 750 milijonov evrov.

Dolgoročna preusmeritev madžarskega gospodarstva od ruske nafte pa bi tako lahko stala kar 18 milijard evrov. Sredstva za tak prehod želi zagotoviti EU.

Naftovod Druzhba poteka skozi Slovaško, Češko in Madžarsko. Te tri evropske države, ki so brez izhoda na morje, bi imele pri iskanju alternativnih zalog nafte največje težave. To so tudi države, ki so naftemu embargu izrazile nasprotovanje.

Po podatkih Bruegelovega think tank centra s sedežem v Bruslju se le četrtina ruske nafte, ki jo kupi 27-članski blok, dostavi po cevovodih. Tri četrtine ruske nafte se v Evropo dostavi s tankerji. Zato bi embargo na dostavo po morju še vedno močno vplival na prihodke Rusije in tako zmanjšal njeno zmožnost financiranja vojne v Ukrajini.

To pa bi v EU povzročilo težave s konkurenco, saj bi Madžarska, Slovaška in Češka za svoje rafinerije dobile cenejšo rusko nafto. Rafinerije drugih držav pa bi morale za uvoženo surovo nafto Brent, plačati več.

Vir besedila: Reuters

Vir fotografije: Shutterstock