EU bo izvedla revizijo Microsoftovih naložb v AI

ByA.K.

10. januarja, 2024 , ,
Foto: Pexels

EU bo izvedla revizijo Microsoftovih naložb v AI

Evropska komisija je napovedala, da bo temeljito preučila tržno konkurenco v hitro rastočem sektorju virtualnih svetov in generativne umetne inteligence. Ta korak je del njihovega prizadevanja za zagotavljanje konkurenčnosti na teh novih trgih in preprečevanje oviranja poslovne rasti ter zagotavljanja inovativnih izdelkov potrošnikom.

Evropska komisarka za konkurenco, Margrethe Vestager, je povedala: “Virtualni svetovi in generativna umetna inteligenca se hitro razvijajo. Ključno je, da ti novi trgi ostanejo konkurenčni in da nič ne ovira poslovne rasti in zagotavljanja potrošnikom najboljših in najbolj inovativnih izdelkov.”

Poleg tega se bo komisija osredotočila na preučevanje potencialnih dogovorov med “velikimi igralci na digitalnem trgu” ter razvijalci in dobavitelji generativne umetne inteligence, da bi ocenila vpliv njihovih partnerstev na tržno dinamiko, je navedeno v izjavi, ki je bila objavljena danes.

Uprava za konkurenco je vodilnim akterjem na digitalnem trgu že poslala zahteve za informacije. Odgovore pričakujejo do 11. marca. Poleg tega bo Bruselj temeljito analiziral Microsoftovo naložbo v OpenAI, da bi ugotovil, ali se uporabljajo določbe o združitvah. Leta 2019 je tehnološki velikan vložil 1 milijardo dolarjev v OpenAI, medtem ko je leta 2023 vložil 10 milijard dolarjev v projekt ChatGPT.

Sumi se, da je Microsoft dejansko pridobil nadzor nad OpenAI, kljub njihovim trditvam, da nimajo deleža v družbi. Tiskovni predstavnik Microsofta je pojasnil: “Edina nedavna sprememba je, da bo Microsoft zdaj imel status opazovalca brez pravice glasovanja v odboru OpenAI.”

Britanski regulator konkurence je že napovedal podobno analizo Microsoftovega partnerstva z OpenAI in namerava ugotoviti, ali je to partnerstvo negativno vplivalo na konkurenco na trgu aplikacij, ki temeljijo na umetni inteligenci. Organ za konkurenco in trge (CMA) sumi, da je partnerstvo dejansko pripeljalo do prevzema nadzora nad OpenAI s strani Microsofta.

vir; Foto: Pexels; Portal24