EU bo po menjavi vlade ustavila postopek proti Poljski

ByAna Koren

6. maja, 2024 ,
Foto: Portal24 (AI)

EU bo po menjavi vlade ustavila postopek proti Poljski

Evropska komisija je sporočila, da namerava postopek proti Poljski po 7. členu pogodbe, potem ko bo ocenila, da v tej državi ni več nevarnosti kršitve vladavine prava, ustaviti. “Po več kot šestih letih menimo, da je postopek po 7. členu mogoče zaključiti. Čestitam predsedniku vlade Donaldu Tusku in njegovi vladi za ta pomemben dosežek, ki je rezultat njihovega trdega dela in odločnih reformnih prizadevanj,” je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Komisija je Svet EU in Evropski parlament obvestila, da ocenjuje, da na Poljskem ni več tveganja za pravno državo. Posledično je napovedala, da bo umaknila svoj obrazloženi predlog iz leta 2017, na podlagi katerega je bil sprožen postopek proti Poljski. Komisija namerava po razpravi na Svetu za splošne zadeve in ob upoštevanju morebitnih ugovorov držav članic postopek formalno zaključiti.

Reforme prejšnje vlade

Prejšnja poljska vlada pod vodstvom stranke Pravo i Pravda je v osmih letih vladanja izvedla vrsto reform v pravosodju, ki so postavile pod vprašaj delitev oblasti in neodvisnost sodstva ter svobodo sodstva. mediji. Zaradi tega je bila Poljska blokirana pri milijardah evrov, ki so ji bile namenjene v evropskem proračunu.

Nova poljska vlada pod vodstvom premierja Donalda Tuska, ki je nastopila decembra lani, je napovedala, da bo zagotovila ponovno vzpostavitev neodvisnosti sodstva in razveljavila, kar je na tem področju naredila prejšnja vlada.   Komisija zavrača očitke, da primer zapira zaradi zgolj menjave oblasti na Poljskem, saj se od nastopa nove vlade ni veliko spremenilo.

Komisija navaja, da je nova poljska vlada priznala, da obstaja problem, sprejela akcijski načrt, sprožila vrsto zakonodajnih in nezakonodajnih ukrepov za rešitev vprašanj v zvezi z neodvisnostjo pravosodnega sistema, da je priznala, da evropska zakonodaja zahteva prednost pred nacionalno zakonodajo ter da se je zavezala k izvajanju odločb Sodišča Evropske unije in Evropskega sodišča za človekove pravice, ki se nanašajo na pravno državo, vključno z neodvisnostjo sodstva.

7. člen Pogodbe o Evropski uniji

7. člen Pogodbe o Evropski uniji predstavlja t.i “jedrsko opcijo” proti kršiteljem načela pravne države, saj se po tej določbi pravica do glasovanja v Svetu Evropske unije teoretično lahko suspendira, če država resno in trajno krši načela, na katerih temelji EU. temelji (spoštovanje človekovega dostojanstva, svobode, demokracije, enakosti, pravne države in spoštovanja človekovih pravic, vključno s pravicami pripadnikov manjšin.)

Omenjeni precej skrajni ukrep doslej še ni bil uporabljen in je malo verjetno, da bo tudi kdaj uporabljen, saj je za sprejetje takšne odločitve potrebno soglasje vseh ostalih držav članic, kar pa je težko pričakovati. Postopek po 7. členu se vodi tudi proti Madžarski, katere vlada je že leta v sporu z evropskimi institucijami in drugimi članicami EU.

Sam postopek po 7. členu je zreduciran na občasne razprave na Svetu za splošne zadeve o stanju pravne države v zadevni državi, kar je dejansko nekakšen pritisk na državo članico, proti kateri se vodi, vendar brez kakršnega koli konkretne posledice, končni ukrep je odvzem volilne pravice le teoretično možen, v praksi pa težko izvedljiv, saj se vedno najde kakšna država proti. Francija sicer upa, da bo spodbudila odprtje kitajskega trga za svoj kmetijski izvoz. Med obiskom Xija bo Kitajska morda objavila naročilo za približno 50 letal Airbus.

Francija bi prav tako morala poskušati prisiliti Kitajsko, da pritisne na Moskvo, da konča operacije v Ukrajini, vendar z malo verjetnosti napredka. Potem ko je Macron lani obiskal Peking, je Xi prvič poklical ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

[Vir: Hina]; Foto: Portal24 (AI)