Evropska komisija je v boju proti vedno več pojavom opičjih koz podpisala pogodbo za skoraj 110.000 odmerkov cepiv, ki jih bo razdelila med države članice.

Cepiva tretje generacije izdeluje Bavarian Nordic, biotehnološko podjetje s sedežem na Danskem. O podpisu pogodbje je danes zjutraj, pred srečanjem z zdravstvenimi ministri držav članic, javnost obvestila Stella Kyriakides, evropska komisarka za zdravje in varnost hrane.

Prve dobave

Prve dobave odmerkov se bodo začele konec junija, dobavljene pa bodo tistim državam, ki jih trenutno najbolj potrebujejo. V skupni shemi bosta, kljub temu da nista v EU, sodelovali tudi Norveška in Islandija. Za razliko od cepiv proti COVID-19, ki so jih plačale članice, naročila pa jih je Evropska Komisija, bo pogodba za cepivo proti opičjim kozam sprva financirana iz skupnega EU proračuna.

Konstantni izbruhi opičjih koz so bili v EU najprej odkriti v začetku maja. Okužbe so se nato razširile tudi drugam po svetu.

Primeri opičjih koz

Glede na najnovejše podatke Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), je bilo v državah, kjer bolezen ni endemična, potrjenih skoraj 1300 primerov. Večina primerov je skoncentrirana v zahodni Evropi. V EU so največ okužb zabeležili v Španiji in sicer 259 primerov, na Portugalskem 191, v Nemčiji pa 113 primerov.

Opičje koze

Opičje koze niso tako smrtonosne kot črne koze, potek bolezni običajno traja dva do štiri tedne. Simptomi se lahko pojavijo od 5 do 21 dni po okužbi, vključujejo lahko mešanico vročine, glavobolov, bolečin v mišicah, bolečin v hrbtu, mrzlice, izčrpanosti in otekle bezgavke.

Načrt za nakup cepiva proti opičjim kozam je po izbruhu pripravilo več evropskih držav, med njimi so Nemčija, Španija in Danska. Cepiva tretje generacije pred črnimi kozami so v EU dovoljena le za zaščito odraslih. Zaradi tesne povezave med obema virusoma se lahko odmerki uporabljajo tudi za preprečevanje okužb z opičjimi kozami.

Vir: Euronews

Foto: Reuters