EU Črni gori zagrozila s prekinitvijo pogajanj

Evropska unija je Črni gori zagrozila, da bo razmislila o prekinitvi pogajalskega procesa, če država ne vzpostavi delujočih institucij in ne izide iz krize, povezane z ustavnim sodiščem.

Opozorilo sta poslala slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon in avstrijski minister za evropske in mednarodne zadeve Alexander Schallenberg, ki sta se mudila v Črni gori.

Schallenberg: Želimo, da ta država premaga krizo

“To je obisk, ki prihaja z jasnim opozorilom, pa tudi spodbudo, ki jo prinašamo v imenu naših kolegov. Želimo, da ta država premaga politično krizo in politični zastoj. Opozorilo je: če se zastoj nadaljuje, Črni gori grozi izostanek naslednji korak na poti v EU in končali ob strani namesto na tej poti,” je na novinarski konferenci poudaril Schallenberg.

Poudaril je, da je bila Črna gora doslej vzor za regijo, zdaj pa je priča vse večji polarizaciji in stagnaciji pri ključnih reformnih vprašanjih.

Fajon in Schallenberg sta po srečanju s predsednikom Milom Đukanovićem, premierjem Dritanom Abazovićem in predsednico parlamenta Danijelo Đurović poudarila, da so nedavni politični dogodki v Črni gori povzročili globoko institucionalno krizo in prispevali k upočasnitvi pristopnih pogajanj.

Fajon: Nihče noče ustaviti procesa

Slovenska ministrica za zunanje zadeve je ocenila, da bi Črna gora z izvolitvijo nove vlade po spremenjenem zakonu o predsedniku tvegala izgubo zaupanja EU.

“Nihče ne želi ustaviti procesa. V pogovoru s črnogorskimi voditelji smo se strinjali, da je skrajni čas za odziv,” je dejala Fajon. Fajon je poudarila tudi na nujnost ustanovitve ustavnega sodišča. Po njenih besedah ​​je ključnega pomena, da se ta postopek zaključi do konca januarja. Črna gora bi se s slednjim izkopala iz globoke institucionalne in najhujše politične krize v zadnjih nekaj letih.

Črno goro pretresa kriza, državljani pogosto protestirajo

Črna gora je v politični krizi od avgusta, ko je padla vlada Dritana Abazovića. Premier je podpisal Temeljni sporazum s Srbsko pravoslavno cerkvijo.

Nato se je oblikovala nova vladajoča večina na čelu s prosrbskim Demokratskim frontom. Slednjega podpira Abazović, ki je za predstavnika za sestavo nove vlade predlagal Miodraga Lekića. Lekić je nekdanji diplomat iz časa Slobodana Miloševića.

Predsednik Milo Đukanović je Lekiću zavrnil podelitev mandata, češ da ni prepričan, da ima Lekićeva vlada podporo parlamenta. V odgovor je vladajoča večina sprejela nov zakon o predsedniku, s čimer je Đukanovića prisilil, da mandat zaupa Lekiću. Beneška komisija in diplomati mednarodne skupnosti so ta zakon ocenili kot neustavnega.

Krizo je še poglobilo nedelujoče črnogorsko ustavno sodišče, ki ima le tri od sedmih sodnikov, poslanci v črnogorskem parlamentu pa se že mesece ne morejo dogovoriti o izvolitvi novih. Vsak teden potekajo množični protesti privržencev opozicije, ki jih podpira predsednik Đukanović in zahtevajo umik zakona o predsedniku in razpis izrednih parlamentarnih volitev.

Velik protest v Podgorici: “Zbudi se, Črna gora, prihaja črnogorska pomlad”

Protest v Podgorici: “Zbudi se, Črna gora, prihaja črnogorska pomlad! Več deset tisoč protestnikov v Podgorici ob podpori črnogorskega predsednika Mila Đukanovića je pred tamkajšnjim parlamentom zahtevalo razpis izrednih parlamentarnih volitev in umik neustavnega zakona o predsedniku. Po oceni organizatorjev, gibanja Ima nas, je bilo na protestu okoli 20 tisoč državljanov… več tukaj.

Foto: Tanja Fajon Twitter

By A.K.

One thought on “EU Črni gori zagrozila s prekinitvijo pogajanj”

Komentar: