Države članice Evropske unije so danes dosegle dogovor o vrsti ukrepov. Članice upajo, da bodo ukrepi blok postavili na pot, da do leta 2050 postane ogljično nevtralen.

Okoljski ministri, ki so se zbrali v Luksemburgu, so da so dosegli kompromise glede petih občutljivih zakonov potrebovali kar 17 ur razprave. Zakoni so del paketa Fit for 55. Cilj paketa Fit for 55 je do leta 2030 (v primerjavi z ravnmi iz 1990-ih) zmanjšati izpuste toplogrednih plinov za vsaj 55 %.

Ukrepi, o katerih so se dogovorili, se nanašajo na EU sistem za trgovanje z emisijami in odvzemi iz rabe zemljišč, spremembami rabe zemljišč in gozdarstvom, oblikovanjem socialnega podnebnega sklada (SCF) in novimi standardi emisij CO2 za osebna in kombi vozila.

Med najbolj vpadljivimi ukrepi so dodajanje pomorskega prometa v sistem EU za trgovanje z emisijami (ETS) so:
  • Vzpostavitev novega, ločenega sistema trgovanja z emisijami za sektorje zgradb in cestnega prometa.
  • Dodeljenih 59 milijard EUR za SCF.
  • Skupni cilj odstraniti 310 milijonov ton ekvivalenta CO2 z izboljšanjem rabe zemljišč in gozdov.
  • Konec prodaje avtomobilov z motorjem z notranjim izgorevanjem do leta 2035.

Frans Timmermans, izvršni podpredsednik Komisije za evropski zeleni dogovor, je dejal, da je dan za evropski zeleni dogovor zelo dober in zelo dober dan za Evropsko unijo.

“Želim poudariti, da so bila današnja pogajanja dolga in včasih zapletena, ker so to zelo, zelo, zelo daljnosežni predlogi. Zdaj imamo skupno stališče Sveta, Evropskega parlamenta glede teh pomembnih vprašanj. To nam bo dalo možnost, da začnemo pogajanja v zelo kratkem roku. In to potrebujemo. Svet ne čaka. Podnebna kriza ne čaka. Geopolitični izzivi ne čakajo in Evropa mora pokazati enotnost, odločnost, globalno vodstvo.”

Frans Timmermans

Zdaj mora te zakone podpreti še Evropski parlament. Poslanci so prepoved prodaje avtomobilov in kombijev z motorjem z notranjim izgorevanjem po letu 2035 že odobrili. Druge ukrepe bo najbrž težje sprejeti kot se zdi.

Foto: Shutterstock