EU dogovor za prepoved uničevanja neprodanih oblačil in obutve

Svet EU-ja in Evropski parlament sta sprejela prelomno odločitev, ki bo postavila pomemben mejnik v boju proti hitri modi ter zmanjšala količino odpadnih oblačil. Po poročanju Deutsche Welle je bil dosežen dogovor, ki bo velikim trgovskim verigam prepovedal uničenje neprodanih oblačil in obutve.

Glavni cilj te prepovedi je omejiti pojav hitre mode, obenem pa zmanjšati negativni vpliv tekstilne industrije na okolje in podnebne spremembe. Bruselj se zaveda, da je ogromna količina tekstilnih izdelkov v Evropski uniji velika težava, saj ima tekstil četrti največji negativni vpliv na okolje med vsemi sektorji, vključno s hrano, stanovanjsko problematiko in prometom.

Prepoved se bo začela izvajati čez dve leti za velika podjetja, medtem ko bodo srednje velika podjetja deležna šestletnega prehodnega obdobja. Vendar pa so mala in mikropodjetja izpogajala več izjem, ki jim omogočajo določene prilagoditve.

Ta dogovor je del širše pobude, ki jo je predlagala Evropska komisija, in vključuje spremembe pravil o “ekodizajnu”. Cilj teh sprememb je narediti izdelke trajnejše ter jih lažje ponovno uporabiti, popraviti in reciklirati, kar bi znatno zmanjšalo porabo virov, kot sta energija in voda.

Spoštovanje planeta

Evropska poslanka Alessandra Moretti, pobudnica zakonodaje v parlamentu, je povedala: “Čas je, da opustimo model ‘vzemi, izdelaj, zavrzi’, ki škoduje našemu planetu, našemu zdravju in gospodarstvu. Novi izdelki bodo morali biti zasnovani tako, da bodo koristili vsem, spoštovali naš planet in varovali okolje.”

Poleg oblačil in obutve bo Komisija imela pravico razširiti prepoved uničenja tudi na druge neprodane izdelke, vključno s pohištvom, pnevmatikami, detergenti, barvami in kemikalijami. Za lažjo odločitev potrošnikov bo blago prodajano z “digitalnim potnim listom za izdelek”, ki bo v obliki kode QR.

Predlagana uredba o okoljsko primerni zasnovi trajnostnih izdelkov bi se lahko uporabljala za skoraj vse kategorije izdelkov, od gospodinjskih aparatov in elektronike do gradbenih materialov. Vendar pa so iz uredbe izključena motorna vozila, ki jih urejajo drugi predpisi, ter izdelki, ki vplivajo na obrambo ali nacionalno varnost.

vir; Foto: Pixabay; Portal24