EU dosegla dogovor o zgodovinskem zakonu za kibernetsko varnost

Pogajalci iz držav članic Evropske unije in Evropskega parlamenta so dosegli zgodovinski politični dogovor o novem zakonu o kibernetski varnosti. Ta zakon je namenjen zaščiti elektronskih naprav, vključno s osebnimi računalniki in mobilnimi telefoni, pred grožnjami hekerskih napadov, ter postavlja mejnik kot prvi tak zakon na svetu.

“Nov zakon bo zahteval, da povezane naprave, ko se prodajajo v EU, izpolnjujejo osnovno raven kibernetske varnosti. S tem bomo zagotovili učinkovito zaščito podjetij in potrošnikov pred naraščajočimi kibernetskimi grožnjami,” je povedal španski minister za digitalno preobrazbo, Jose Luis Escriva.

Kdaj bo nova zakonodaja začela veljati?

Po doseženem političnem dogovoru bo treba zakonodajna institucija, Svet in Parlament, uradno sprejeti uredbo, da bo ta nova zakonodaja začela veljati. Nova pravila bodo začela veljati tri leta po uveljavitvi uredbe, kar bo proizvajalcem omogočilo dovolj časa za prilagoditev novim zahtevam.

Kaj prinaša novi zakon o kibernetski odpornosti?

Novi zakon uvaja obvezne zahteve kibernetske varnosti v vseh fazah izdelave, od načrtovanja do trženja tako strojne kot programske opreme. S tem se želi preprečiti prekrivanje zahtev med zakonodajnimi akti držav članic.

Uredba bo zajemala vse izdelke, ki so neposredno ali posredno povezani z drugimi napravami ali omrežjem. Izjeme so predvidene za izdelke, ki so že regulirani z obstoječimi predpisi EU, kot so medicinski pripomočki, letalske naprave in avtomobili.

Kako bodo potrošniki koristili od novih pravil?

Nova pravila bodo potrošnikom omogočila, da bolj premišljeno izbirajo in uporabljajo izdelke, ki vsebujejo digitalne komponente, saj bodo lažje prepoznali, kateri izdelki strojne in programske opreme izpolnjujejo ustrezne kibernetske varnostne standarde.

Zakaj je to pomembno?

Po podatkih Evropske komisije je vsakih 11 sekund ena organizacija na svetu tarča izsiljevalskega kibernetskega napada. Ocena globalne škode zaradi kibernetske kriminalitete za leto 2021 znaša kar 5,5 milijarde evrov. S povečevanjem števila pametnih in povezanih naprav lahko kibernetski incident v eni od njih povzroči resne motnje v celotni dobavni verigi, ogrozi varnost ter celo človeška življenja.

Nova zakonodaja predstavlja odgovor EU na naraščajoče kibernetske grožnje in poudarja pomen kibernetske varnosti v sodobnem digitalnem svetu.

vir; Foto: Portal24