EU: Evropski poslanci dali luč novim fiskalnim pravilom

ByAna Koren

23. aprila, 2024 ,
Foto: Freepik

EU: Evropski poslanci dali luč novim fiskalnim pravilom

Evropski parlament je danes, po premoru zaradi pandemije, ponovno vzpostavil stroge proračunske omejitve z uradno potrditvijo novih fiskalnih pravil za EU. Glasovanje je prineslo zmago za zagovornike fiskalne odgovornosti s 359 glasovi za, 166 proti in 61 vzdržanimi, in sicer kljub močnemu nasprotovanju sindikatov in civilne družbe, ki opozarjajo na morebitno vrnitev k politiki varčevanja.

Nemški poslanec Markus Ferber, član Evropske ljudske stranke, je pred glasovanjem izpostavil, da nova pravila ne pomenijo nujno vrnitve k strogemu varčevanju. “Ko imate nadzor nad svojim proračunom, ne potrebujete varčevanja. Ljudje zamenjujejo eno stvar z drugo,” je povedal Ferber med zadnjim polnim zasedanjem parlamenta pred volitvami v juniju.

Nova pravila EU zahtevajo, da države članice vzdržujejo proračunski primanjkljaj pod 3 % BDP, kar je povzročilo skrb med nekaterimi člani, kot so Nemčija in Nizozemska, ki so previdni pri spodbujanju politik, ki bi lahko vodile v percepcijo razsipnosti, zlasti v državah kot sta Grčija in Italija.

Skrbi zaradi zelenih in socialnih naložb

Pojavljajo pa se tudi resne skrbi, da bi nova fiskalna disciplina lahko ogrozila vitalne naložbe v zeleno infrastrukturo in socialne programe. Philippe Lamberts iz belgijskih Zelenih je komentiral, da so nova pravila “prisilni jopič za evropske države,” kar bi lahko potencialno zavrlo nujno potrebne naložbe v trajnostni razvoj.

Evropska konfederacija sindikatov opozarja, da bodo zaradi novih pravil samo tri države EU – Danska, Irska in Švedska – lahko zapolnile svoje ocenjene vrzeli v zelenih in socialnih naložbah do leta 2027. Poleg tega, Evropska zveza sindikatov ocenjuje, da bodo vlade potrebovale dodatnih 300–420 milijard EUR letno, da bi dosegli zelene in socialne cilje v naslednjih letih.

Kljub pomislekom, mnogi pozdravljajo nove smernice kot nujne za stabilnost EU. Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je priznal, da rešitev “ni popolna”, vendar predstavlja “dobro kompromis”, ki odraža odločenost članov, da izboljšajo zakonodajo.

Margarida Marques iz Portugalske, članica skupine socialistov in demokratov, je izpostavila prožnost, preglednost in poudarek na socialnih vprašanjih kot ključne elemente dogovora, ki so jih težko dosegli med pogajanji. “Vsi smo morali narediti izjeme, mnoge od njih so bile težke,” je dejala Marques.

Nova pravila so predvidena za dodatno potrditev s strani kmetijskih ministrov, ki se bodo sestali naslednji teden, s čimer se bo sklenil dolgotrajen proces oblikovanja in usklajevanja, ki ima pomembne posledice za prihodnost fiskalne politike in zelenih naložb v Evropski uniji.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik