(Foto: Euroactiv)

Fiskalna pravila EU bodo do konca leta 2023, da bi državam pomagala ublažiti gospodarske posledice vojne v Ukrajini začasno ustavljena. Evropska komisija je napoved objavila danes, ko je predstavila makroekonomski pregled za vsako državo članico.

Pravila, znana kot  Pakt stabilnosti in rasti (SGP), zahtevajo, da države ohranijo svoj javni primanjkljaj pod 3 % in dolg pod 60 % BDP, to so omejitve, ki pa jih številne države trenutno precej presegajo. Pravila so bila zaradi učinkov omejitev zaradi koronavirusa začasno ustavljena že marca 2020, in od takrat so čakanju. Bruselj je Pakt stabilnosti in rasti nameraval ponovno aktivirati konec tega leta, a je ruska invazija na Ukrajino Komisijo spodbudila, da revidira svoje načrte in podaljša prekinitev še za eno leto. Končno odločitev morajo potrditi tudi države članice.

Odločitev prihaja, v času, ko se evropske države soočajo z naraščajočimi cenami energije, rekordno inflacijo in znatnimi motnjami v trgovini, ki jih povzročajo sankcije EU in lockdown v Shanghaiu.

Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je dejal, da so sedanje gospodarske razmere drugačne od finančnih motenj, ki jih je sprožila pandemija, dodal je: »Takrat je bila reakcija neizogibna univerzalna reakcija, podpirali smo vse v vseh sektorjih, bili smo v katastrofi. Prekinitev zdaj uporabljamo za lajšanje prehoda z univerzalne podpore na trenutek bolj ciljno usmerjene in preudarne podpore.«

Države članice, katerih dolgovi so visoki bi morale zagotoviti, da so ukrepi, ki jih sprejmejo, prilagojeni področju, kjer je pomoč najbolj potrebna, in upoštevati, da gospodarske izjeme niso več pravilo. “Če bodo cene energentov še naprej naraščale in imamo poleg cen tudi težave z oskrbo z energijo, bi se lahko uresničila nevarnost, da gremo v negativno stanje,” je opozoril Gentiloni in države pozval, naj porabijo denar, dodeljen v okviru okrevanja proti koronavirusu, to je sklad, znan kot »Naslednja generacija EU«. Gentiloni je dodal, da se države lahko izognejo recesiji, če bodo te vire uporabile na pravi način, a je hkrati poudaril, da so gospodarski obeti še vedno zelo negotovi.

Prvotni cilj Komisije je bil ponovno aktivirati fiskalna pravila na začetku leta 2024, zdaj pa je to odvisno od razvoja vojne v Ukrajini. Davčne politike, ki jih bodo države sprejele prihodnje leto, bi morale razširiti javne naložbe, potrebne za zeleni in digitalni prehod ter energetsko varnost, je dejal Gentiloni. Prav tako bi morale vlade zagotoviti usmerjene ukrepe za ublažitev vpliva energetske krize in zagotoviti humanitarno pomoč ljudem, ki bežijo iz Ukrajine.

Današnja objava prihaja nekaj dni po tem, ko je Komisija razkrila ambiciozen načrt EU za evropski umik od ruskih fosilnih goriv, ​​to je večletni prehod, ki bo težak do 210 milijard evrov, zahteval pa bo velike javne in zasebne naložbe.

Vir: Euronews