EU in G7 iščeta poti za financiranje Ukrajine z zamrznjenim ruskim premoženjem

ByA.K.

7. februarja, 2024 , , , , ,
Foto: Portal24 (AI) EU, Bruselj Foto_Portal24

EU in G7 iščeta poti za financiranje Ukrajine z zamrznjenim ruskim premoženjem

Evropska unija in skupina G7 iščeta inovativne načine za financiranje obnove Ukrajine po invaziji, ki jo je februarja 2022 sprožil ruski predsednik Vladimir Putin. V ospredju teh prizadevanj je razprava o tem, kako najbolje izkoristiti približno 200 milijard evrov ruskega premoženja, ki je bilo v odgovor na invazijo zamrznjeno v državah članicah EU. Vendar pa se z vsakim predlogom pojavljajo nova vprašanja in težave, ki kažejo na kompleksnost in občutljivost te teme.

Eden od predlaganih načrtov, ki ga raziskuje skupina G7, vključuje uporabo zamrznjenega ruskega premoženja kot zavarovanje za bančna posojila, namenjena obnovi Ukrajine. Ta pristop bi omogočil, da se sredstva dejansko uporabijo brez končne zaplembe, s tem pa bi se izognili pravnim in političnim zapletom. Ob tempa se pojavlja zaskrbljenost glede morebitnih povračilnih ukrepov s strani Rusije, ki bi lahko vključevali kibernetske napade ali druge oblike odziva, namenjene destabilizaciji finančnih trgov v zahodnih državah.

Belgijski konservativec v Evropskem parlamentu, Johan Van Overtveldt, je poudaril, da bi takšna strategija lahko povečala pritisk na Putina, da konča vojno in pristopi k mirovnim pogajanjem. Ob zaplembi teh sredstev bi Putin namreč izgubil pomembno finančno spodbudo. Vendar pa so številni evropski uradniki izrazili zaskrbljenost, da bi takšni ukrepi lahko škodovali ugledu evroobmočja in odvrnili potencialne vlagatelje.

Kompleksnost mednarodnih finančnih odnosov

Druga težava, s katero se soočajo evropski uradniki, je politični odpor znotraj same EU pri usmerjanju denarja iz centralnega proračuna v Ukrajino. Kljub temu so diplomati po več tednih pogajanj uspeli premagati veto Madžarske na predlog o namenitvi 50 milijard evrov EU sredstev za Ukrajino.

Predlogi za zaplembo in uporabo zamrznjenega ruskega premoženja za financiranje obnove Ukrajine sprožajo pravne in etične dileme. Na primer, Euroclear, belgijski finančni depozitar, ki upravlja velik del ruskih rezerv v Evropi, se sooča s tožbami ruskih subjektov, ki zahtevajo vračilo svojih sredstev. To kaže na kompleksnost mednarodnih finančnih odnosov in tveganja, povezana z morebitno zaplembo.

Kljub temu da Evropska komisija in države članice EU raziskujejo različne možnosti, obstajajo opozorila, da bi lahko takšni ukrepi negativno vplivali na finančno stabilnost in ugled evra. Vendar pa se zdi, da je mednarodna skupnost odločena poiskati rešitve, ki bi Ukrajini omogočile dostop do sredstev, potrebnih za obnovo po vojni.

Dilema kaže na širše vprašanje upravljanja z zamrznjenim premoženjem v mednarodnih konfliktih in išče ravnovesje med pravičnostjo, pravnimi omejitvami in mednarodno stabilnostjo. Kot je izpostavil diplomat EU, vstopamo v “neznane vode”, kar poudarja potrebo po previdnosti, inovativnosti in mednarodnem sodelovanju pri obravnavanju teh izzivov.

vir; Foto: Portal24 (AI)