EU in Pfizer dosegla dogovor o presežku koronskih cepiv

Evropska unija in farmacevtski družbi Pfizer in BioNTech so sporočili, da so dosegli dogovor o spremembi pogodbe o dobavi cepiv proti covidu-19, zmanjšanju količine, ki jo mora kupiti EU, in premiku roka dobave na leto 2026, a podrobnosti pogodbe niso znane.

Dogovor med obema stranema je bil dosežen po mesecih pogajanj in pritiskov evropskih vlad na Bruselj, naj zagotovi spremembe pogodbe zaradi padca števila primerov koronavirusa po svetu in nizkega povpraševanja po poživitvenih odmerkih. Nekatere evropske države so svoje odmerke že uničile.

Del držav je spremenjeno pogodbo zavrnil

Komisarka Evropske komisije za zdravje Stella Kyriakides je dogovor za zadovoljevanje trenutnih potreb pozdravila. Že več kot dva meseca je članice EU pozivala, naj podprejo spremembo pogodbe, o kateri se je pogajala Komisija.

Iz EK so sporočili, da se je del članic odločil za zavrnitev spremenjene pogodbe. Kateri niso navedli. Te države bodo ostale pod sedanjo pogodbo, piše v izjavi. Vir iz Komisije je za Reuters povedal, da gre za Madžarsko in Poljsko. 

Prvotna pogodba je bila podpisana maja 2021 in je EU zavezala, da bo od Pfizerja in BioNTecha kupila 900 milijonov odmerkov cepiva z možnostjo za dodatnih 900 milijonov do konca leta 2023. Približno polovica od prvih 900 milijonov odmerkov iz pogodbe še ni bila dobavljena, ker se je povpraševanje lani zmanjšalo. EU dodatne možnosti ni aktivirala. 

Vir: Dobave zmanjšane za tretjino

Napovedi Evropske komisije in obeh družb niso navedle natančnega odstotka zmanjšanja dobav, je pa vir, seznanjen s pogajanji, dejal, da gre za približno tretjino preostalih odmerkov. 

Članice EU bodo morale plačati odškodnino za vsak preklicani odmerek, je dejal vir, ne da bi povedal, kolikšna bo. Niti Komisija niti obe podjetji tega niso želeli komentirati. 

Leta 2022 je Pfizer zaslužil rekordnih 100,3 milijarde dolarjev v svoji 174-letni zgodovini, letos pa naj bi zaslužil med 67 in 71 milijardami, je v začetku letošnjega leta pisal Financial Times. 

vir Foto: Wikimedia Portal24